Připravuje se architektonická soutěž na expozice Národního muzea

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
20.04.2015 20:20
Praha

Praha - Zástupci Národního muzea v Praze (NM) předali dnes symbolický klíč od historické budovy vítězi tendru na její rekonstrukci - Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož členy jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Slavnostní akt v Pantheonu už téměř čtyři roky vyklizeného objektu zahájil generální ředitel muzea Michal Lukeš. Přivítal předsedu vlády Bohuslava Sobotku i ministra kultury Daniela Hermana.

    Sdružení zvítězilo ve výběrovém řízení s nabídkovou cenou 1,352 miliardy korun bez DPH. Rekonstrukce má trvat 42 měsíců. Budova má být muzeu předána v polovině října 2018, ovšem bude bez expozic. Veřejnou architektonickou soutěž na ně muzeum právě vypisuje - je na ně vyčleněno 483 milionů korun. Lukeš chce jednat o možnosti zkrácení lhůty, ale ne za každou cenu.
    Premiér Sobotka dnes řekl, že Národní muzeum v 19. století vzniklo jako výraz posílené identity českého národa, muzeum i "celá naše kultura" si podle něj zaslouží, aby byla historická budova instituce zrekonstruována. Ministr Herman dodal, že po rekonstrukci se zvětší výstavní plocha a přibude expozicí, mimo jiné díky zastřešení nádvoří. Doufá, že se podaří předat budovu po dokončené rekonstrukci zpět do užívání v roce 2018, tedy v roce 200 let od založení Národního muzea.
    Zástupce Metrostavu Petr Zábský minulý týden při podpisu smlouvy s muzeem ČTK řekl, že práce zahájí dokumentací stavby a ochranou uměleckých prvků. "Z projektové dokumentace víme, co nás čeká, ale u budovy s památkovou ochranou a národní kulturní památky pochopitelně nevíme, co nás během prací překvapí," uvedl. Je ředitelem divize 9, která se specializuje na rekonstrukce památkových objektů. V poslední době to bylo Klementinum.
    Přípravná fáze rekonstrukce skončila začátkem roku 2013 a stála 548 milionů korun. Šlo o náklady na stěhování, sanace, depozitáře v Terezíně i úpravy budovy bývalého Federálního shromáždění. K tomu, že do "předání klíčů" zhotoviteli stavby uplynulo od rozhodnutí vlády a schválení potřebných finančních prostředků dlouhých devět let, na čemž se podepsaly i průtahy spojené s tendrem, Sobotka novinářům řekl: "Všechny zakázky, všechny projekty trvají strašně dlouho. My se budeme snažit některé zákony změnit, teď připravujeme reformu stavebního řízení. Těch devět let byla mimořádně dlouhá doba. Jsem rád, že to máme za sebou".
    Podle Hermana lze na budově NM číst české moderní dějiny. "Na vlastní oči na ní můžeme vidět, co to znamená, když je dům zbudovaný na skále," řekl.
    "Jsme týmem zkušených firem a jsme rádi, že můžeme k celkové rekonstrukci převzít jednu z nejvýznamnějších památek České republiky. Dokončena byla v roce 1891 a od té doby nebyla zásadně opravována. Navrátíme jí původní lesk. Zmodernizujeme ji, aby mohla dobře sloužit v komplexu všech objektů NM," dodal Zábský.
    Cílem rekonstrukce je zastavit zhoršující se stavební stav historické budovy, architektonických prvků, výtvarných děl, technického zázemí a inženýrských sítí. Propojením historického objektu s novou muzejní budovou vznikne komplex, provázaný technicky i provozně, o celkové výstavní ploše 11.000 m². Projekt počítá vedle nových expozic i s odpočinkovými místy a prostory pro práci se školními výpravami. Budova bude bezbariérová.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
....
ondrejcisler
21.04.15 12:09
zobrazit všechny komentáře

Související články