Architekt vyloučený z tendru na lávku v H. Králové opět vítězem

Vložil
ČTK
22.10.2014 18:40
Hradec Králové

Libor Kábrt

1. cena - Libor Kábrt, Gabriela Elichová, Martin Elich, Jiří Jachan

Hradec Králové - Tým architekta Libora Kábrta, který byl v květnu vyloučen z architektonické soutěže o návrh lávky přes Labe v Hradci Králové, je opět vítězem soutěže. Architekt se proti vyloučení úspěšně odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a rada města v úterý své rozhodnutí o vyloučení zrušila a potvrdila původní výsledky tendru z letošního dubna. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. O stavbu lávky město usiluje přes deset let. Pokud by šlo vše hladce, mohla by stavba začít v roce 2016.
    Rada města vítězný Kábrtův tým ze soutěže vyloučila pro podezření, že odborný znalec poroty Lukáš Vráblík s Kábrtem spolupracoval. Statik Vráblík se v minulosti podílel na plánech podobného Kábrtova díla pro soutěž na lávku v Jaroměři. Antimonopolní úřad v rozhodnutí uvedl, že šlo o spolupráci jednorázovou, která již skončila. Město podle ÚOHS postupovalo nad rámec požadavku soutěžních podmínek.
    Lávka přes Labe má vyrůst u Kongresového centra Aldis. Měla by mít lanovou konstrukci s ocelovými žebry, kterou doplní plocha pro chodce ze železobetonu. Lávka umístěná na trojici nosných pilířů by měla být zhruba 100 metrů dlouhá a přijít by měla asi na 34 milionů korun.
    Vítěznému architektovi by město mělo zadat zpracování projektové dokumentace. "Počítáme, že projektování by trvalo minimálně rok. Potom by byl výběr dodavatele stavby, která by měla trvat také zhruba rok," uvedl dříve náměstek primátora Jindřich Vedlich. Město v soutěži vybíralo z 32 návrhů.
    Lávka má propojit lokalitu Šimkových sadů a kongresového centra Aldis s třídou Karla IV. v centru města. Radnice už v zóně Aldis v roce 2003 vybudovala pěší bulvár téměř za 23 milionů korun. Na něj měla navázat lávka. Podle původního projektu ale bylo nutné pokácet jeden dub na nábřeží Labe, proti čemuž úspěšně protestovali ochránci přírody.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zajímavé
Josef Krejčí
22.10.14 09:30
zobrazit všechny komentáře

Související články