Radní Brna vypsali novou soutěž na jezdeckou sochu Jošta

Vložil
ČTK
26.04.2012 13:00
Brno

Brno - V Brně se znova uskuteční umělecká soutěž na jezdeckou sochu pro Moravské náměstí. Radní jednu vypsali už před několika lety, vítězný návrh Mariuse Kotrby se jim však nelíbil a výrobu díla nikdy nezadali. Nyní učiní druhý pokus. Sochaři mají ztvárnit moravského markraběte a římského krále Jošta Lucemburského. Primátor Roman Onderka (ČSSD) se dnes zavázal, že soutěž je poslední týkající se Jošta. Pokud zkrachuje, bude Onderka usilovat, aby na náměstí stála socha jiné osobnosti, řekl dnes novinářům.
     Socha má stát asi osm milionů korun. Pro soutěž vyčlenili radní 210.000 korun, které si rozdělí první tři v pořadí. Primátor dnes také vyloučil, že by v soutěži mohl znova uspět Kotrbův návrh. "Kotrba před dvěma lety zemřel, nemůže se tak přihlásit," řekl. Umělec má na náměstí už jinou sochu - před Nejvyšším správním soudem stojí jeho muž v podřepu zvedající ze země kvádr. Dílo odkazuje k ctnosti spravedlnosti.
     Návrhy budou i tentokrát hodnotit zastupitelé a odborníci. Onderka se nebojí, že by se po fiasku první soutěže nikdo nepřihlásil. "Letos jsme vyhlásili soutěž na sochu s tématem holokaustu, která má uzávěrku 31. srpna. V tuto chvíli je přihlášených 81 umělců," uvedl. Připustil však, že výzvou Joštovy sochy je to, že má být jezdecká. "Hodně umělců mi říkalo, že dneska je velmi složité najít umělce, který by ztvárnil jezdeckou sochu zajímavě a způsobem 21. století," řekl.
     Jošt má odkazovat k  ctnosti odvahy. Další díla na náměstí znázorňují jiné platónské ctnosti - statečnost, moudrost a mírnost.
     První soutěž na ztvárnění Jošta uzavřeli radní v roce 2009. Odborníci tehdy kritizovali, že rada hodnotí vítězné návrhy podle laického vkusu. Architekt Petr Hrůša například ČTK řekl, že při výběru sochy musí jít stranou pocity libosti a nelibosti. "Oni (radní) se v tom neumí najít a myslí si, že udělají chybu. Ale chyba je, když půjdou cestou té libosti. Jestli se bude rada, která je složená z různých profesí, dohadovat, jestli je hezčí černovláska nebo blondýna, tak se nikdy nedohodne," uvedl Hrůša. Architekt je autorem koncepce Moravského náměstí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kotrba
Petr
26.04.12 01:36
zobrazit všechny komentáře

Související články