V olympijském parku v Londýně vyroste obří Kapoorova socha

Londýn - V olympijském parku na východě Londýna vyroste obří ocelová konstrukce, která se má stát nejen atrakcí olympijských her v roce 2012, ale také dominantou této části britského hlavního města. Oznámil to dnes londýnský starosta Boris Johnson a indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, který stavbu z největší části zaplatí.
    Největší plastiku v Británii navrhl jeden z nejvýznamnějších současných výtvarníků Anish Kapoor. Stavba nazvaná ArcelorMittal Orbit bude vysoká 115 metrů a bude tak o 15 vyšší než newyorská socha Svobody, řekl dnes Johnson.
    Plastika z trubkové oceli složená z nepravidelných smyček ponese ve vrchní části vyhlídkovou terasu, kam se dostane výtahem 700 návštěvníků za hodinu. Zpátky pak budou moci jít po spirálovitém schodišti.
    Plastika přijde na 19,1 milionu liber (545 milionů korun). Z toho 16 milionů zaplatí Mittal a zbytek Londýn. Bude stát v jižní části olympijského parku mezi 59 metrů vysokým centrálním stadionem a plaveckým bazénem.
    "Naším cílem je, aby ještě dlouho potom, co hry skončí, měl východní Londýn ohromující atrakci, kterou ihned poznají lidé z celého světa," řekl Boris Johnson.
    "Je to životní zakázka," řekl šestapadesátiletý Kapoor, který pochází z Bombaje, ale nyní žije a tvoří v Británii. Je držitelem prestižní Turnerovy ceny. Jeho výstavu v londýnské Royal Academy of Arts loni na podzim navštívilo 260.000 lidí. Na designu olympijské konstrukce spolupracoval s  architektem Cecilem Balmondem.
    Majetek Lakšmího Mittala, který vlastní ocelárny i v ČR, odhaduje list The Times na 10,8 miliardy liber (asi 308 miliard korun).

3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lakšmí
Tomáš Practica
01.04.10 01:54
...Tedy,...
šakal
01.04.10 02:34
uměřenost
Tomáš Practica
02.04.10 12:48
zobrazit všechny komentáře

Související články