Semperova opera chce plnit prázdné pokladny spoluprací s firmami

Zdroj
Denisa Svobodníková
Vložil
ČTK
16.01.2006 14:25
Německo

Berlín

BERLÍN - Drážďanská Semperova opera patří k nejvýznamnějším kulturním institucím v Německu a hraje téměř stále před vyprodanými sály. "Vysoká kultura" ji ale neuživí. Operní dům proto chce využít své image a navázat výraznější kontakty i s podnikatelskou sférou. Jednou z vedlejších akcí, které mají naplnit pokladnu opery, je i obnova plesu v opeře, který se po 67 letech znovu konal minulý pátek.
"Chceme vytvořit vlastní značkovou kulturu a pěstovat si ji," vysvětlil deníku Süddeutsche Zeitung ředitel opery Hans-Joachim Frey. V průzkumech se budova architekta Gottfrieda Sempera z roku 1878 umísťuje pravidelně jako kulturní institut vedle berlínských filharmoniků a hudebních slavností v Bayreuthu.
"Jsme značkou první třídy," prohlašuje Frey pyšně.
Opera je jedním z nejúspěšnějších operních domů v zemi, průměrně je vyprodána z 95 procent a loni se v ní hrálo téměř bez výjimky před vyprodaným hledištěm. Ani největší umělecké úspěchy ale nevynesou tolik, aby to stačilo na zaplacení mezd a provozních nákladů. Kdyby saská vláda před pár týdny nevypomohla finanční injekcí ve výši 3,11 milionu eur, tedy skoro 100 milionů korun, ocitla by se opera se svými 840 zaměstnanci v platební neschopnosti.
Světoznámý operní dům dostává ročně od Saska 35,5 milionu eur jako pravidelný příspěvek, tato částka ale nestačí ani na mzdy a podle Freye není hledání útočiště toliko u státu dlouhodobě udržitelné. Ředitel chce proto v budoucnosti výrazněji spolupracovat s podnikatelskou sférou a není podle něj pochyb o tom, že podobná spolupráce zajímá i firmy.
"Semperova opera má ve světě pověst zástupce německých ctností v tom nejlepším slova smyslu," tvrdí zástupce ředitele opery Wolfgang Rothe a doufá, že tento příznivý obraz využije některá německá firma. V reklamě zatím fotografií večerní osvětlené opery láká výrobce piva, ředitel opery už ale nechává vypracovat studii, jak využít jména opery a "přinést vlastní kůži na trh co nejkreativněji".
Další finanční prameny má pomoci získat legendární ples Semperovy opery. Před druhou světovou válkou to bývala hlavní společenská události saské metropole a ředitel Frey chce nyní navázat na tradici, kterou přervala válka a nástup komunistů v bývalé NDR.
0 komentářů
přidat komentář