AFP: Madridské Prado dovršilo svou prostorovou revoluci

Vložil
ČTK
02.11.2007 10:55
Španělsko

Madrid

Madrid - Nejprestižnější ze španělských muzeí, madridské Prado, dovršilo svou prostorovou revoluci, když otevřelo nové moderní křídlo a přetvořilo svůj vnitřní prostor po vzoru pařížského Louvru s jeho Pyramidou, napsala agentura AFP.

    "Jde o nejvýznamnější rozšíření Prada v jeho historii. Pro muzeum to představuje dalších 50 procent prostoru navíc," vysvětluje zástupce ředitele Prada Gabriele Finaldi.
    Nové křídlo muzea se otevřelo veřejnosti ve středu 31. října; v předvečer je oficiálně inauguroval španělský král Juan Carlos. Prvních pět dní poskytlo muzeum návštěvníků možnost seznámit se s novinkami zdarma.
    Nové prostory jsou zejména za zadní částí dlouhé budovy situované na Paseo del Prado, která byla postavena koncem 18. století jako muzeum přírodních věd a o století později využívána jako královské muzeum malířství.
    Moderní budova vyrostla jen několik desítek metrů za hlavní neoklasicistní budovou naproti kostelu svatého Jeronýma.
    Prostá a elegantní cihlová krychle v sobě skrývá nový velký prostor pro expozice. Prado jej poprvé využilo k otevření impozantní výstavy španělského malířství 19. století, kterou muzeum až dosud nemohlo uspořádat.
    Zvláštností nové budovy, jejímž autorem je španělský architekt Rafael Moneo, je to, že v sobě ve své horní části skrývá žulové zdi kláštera ze 17. století, který sousedil s kostelem svatého Jeronýma.
    Klášter, který byl ve velmi špatném stavu, byl kámen po kameni rozebrán, restaurován a znovu postaven uvnitř moderní budovy, v prostoru, který je k tomu zvláště zřízen, pod zasklenou plochou, kde jsou umístěny také sochy.
    Nový prostor rovněž zahrnuje kabinet kreseb, prostory pro konzervování a restaurování obrazů, jakož i přednáškový sál, knihovnu a kavárnu.
    Podle vzoru Louvru jsou i nové prostory Prada postaveny částečně pod zemí, což umožňuje napojení historické budovy na novou, aniž to působí neesteticky.
    Uvolněný prostor v historické budově, odkud se přestěhovala kavárna, knihovna a další, umožňuje vystavit dalších 400 obrazů, které doplňují tisícovku děl stálé expozice a mezi nimiž jsou obrazy Diega Rodrígueze Velázqueze, El Greka a Franciska Goyi, které získaly muzeu proslulost.
    Muzeum dosud ročně navštíví více než dva miliony lidí a jeho vedení věří, že díky rozšíření si expozice přijde prohlédnout přes tři miliony návštěvníků.
    Projekt, který se zrodil před více než deseti lety, stál celkem 152 milionů eur (přes čtyři miliardy Kč) a je součástí širšího záměru, jehož cílem je vytvořit ze čtvrti Prado skutečný campus zasvěcený umění.
    Příští rok má být po renovaci otevřen sousední palác Casón del buen retiro, v němž vznikne studijní centrum muzea. Do muzejního komplexu Prada bude také začleněna další nedaleká budova, Salón de Reinos, kde bylo uzavřené vojenské muzeum.
    Tato modernizace, která otevírá této významné kulturní instituci důstojnou cestu do 21. století, je doprovázena zásadním přetvořením a obohacením internetových stránek muzea na adrese www.museodelprado.es/.
0 komentářů
přidat komentář