Největší zvon na světě mají v Barmě

Zdroj
Petr Satrapa
Vložil
ČTK
04.03.2007 22:30
Ústí nad Labem

Česká republika:

Zvon Zikmund
, katedrála sv. Víta v Praze - zvon vážící 16,5 tun ulil roku 1549 zvonař Tomáš Jaroš; Zikmund je ve své kategorii pohyblivých zvonů v závěsu dvaadvacátý největší zvon na světě a největší v  Česku, v největším průměru má 260 cm, vysoký je 203 cm.

Zvon Václav, katedrála sv. Václava v Olomouci - největší zvon na Moravě s průměrem přes dva a půl metru; osmitunový zvon nechal v roce 1827 odlít vídeňským zvonařem Söltenhoferem Rudolf Jan, pozdější olomoucký arcibiskup.

Zvon Vilém, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě - metr a čtvrt vysoký zvon je považován za vůbec nejstarší funkční zvon v Česku, byl ulit kolem roku 1300 (podle některých pramenů 1335) a pro havlíčkobrodský kostel jej zakoupil Mikuláš Trčka z Lípy v roce 1453.

Zvon Ave Maria ve zvonici minoritského kláštera v Benešově - zvon nazývaný podle jména svého autora Rudger, které je na zvonu uvedeno, je rovněž považován za nejstarší v Česku, údajně byl ulit v roce 1322 v Břevnovském klášteře; má průměr 122 centimetrů a vysoký je téměr metr.

Zvon kostela Narození sv. Jana Křtitele, Svatý Jan pod Skalou (Berounsko) - zvon z roku 1402 patří k nejstarším v Čechách a zdobí jej údajně nejstarší český nápis; podle některých pramenů je nejstarší zvon se staročeským nápisem v dřevěné zvonici v obci Přelíc u Slaného, a to z roku 1386, podle jiných zdrojů je však tento zvon zhruba o sto let mladší.

Zvony v  Kouřimi a v Rovensku pod Troskami - pouze tyto dva zvony v Česku jsou zavěšené srdcem vzhůru.

Zvon Marie v kostele Matky Boží před Týnem v Praze (Týnský chrám) - zvon má údajně nejhlubší hlas ze všech pražských zvonů.

Pražská mobilní zvonkohra - unikátní zvonkohra z dílny zvonaře Petra Manouška je složená z 57 zvonů a váží 12 tun.

Zvonkohra pražské Lorety - největší česká zvonkohra, kterou sestavil v roce 1694 hodinář Petr Naumann ze třiceti zvonů a zvonků; autorem všech zvonků je amsterodamský městský zvonař a dělolijce Claudy Fremy.

Svět:

Velký zvon (Dhammazedi Bell; Barma) - největší zvon světa, který se však momentálně nachází na dně řeky; zvon vážící 294 tun, který visel ve slavné Zlaté pagodě v Rangúnu, se počátkem 17. století pokusil uloupit portugalský dobrodruh, kolos se však během převozu zřítil do řeky Yankun; dosavadní pokusy o jeho vyzvednutí byly neúspěšné.

Car kolokol
(Rusko) - druhý nejtěžší zvon světa váží 160 tun, je vysoký šest metrů a čtrnáct centimetrů a má průměr 6,6 metru; vyrobil jej Ivan Motorin se synem Michailem v letech 1733-35; ještě v odlévací jámě se zřítil a odlomila se od něho část vážící 11,5 tuny; nikdy nesloužil svým účelům, vyzvednut byl až po sto letech a nyní je umístěn na podstavci poblíž moskevského Kremlu.

Velký zvon (Mingun Bell; Barma) - největší funkční (zavěšený a nepoškozený) zvon na světě se nachází v barmském městě Mingum, je vysoký čtyři metry a váží 90 tun; zvon nemá srdce, zvoní se na něj údery dřevěným špalkem.

Velký zvon (Japonsko) - největší japonský zvon o váze 74 tun, který byl ulitý v roce 1633, visí v chrámu Čion-in v Kjótu. Také tento zvon nemá srdce a rozeznívají ho údery dřevem.

Gotemba Bell (Japonsko) - největší funkční výkyvný zvon se srdcem na světě je zavěšen na pahorku před horou Fudži v  Japonsku. Je vysoký čtyři a půl metru a váží 36 tun. Byl odlit dílnou firmy Royal Eijsbouts v nizozemském Astenu. Na jeho výrobě se podílel i český zvonař Petr Manoušek.

Zvon světového míru (World Peace Bell; USA) - největší volně zavěšený zvon na světě váží 33,3 tuny, je ve městě Newport v Kentucky a poprvé se rozezněl s koncem tisíciletí - 31. prosince 1999.
0 komentářů
přidat komentář