Benátský pavilon se opět otevře ještě v srpnu, poškodila ho bouře

Vložil
ČTK
13.08.2019 14:25

Praha - Československý pavilon v Benátkách, který v červenci poškodila velmi silná bouře a je kvůli tomu uzavřený, se veřejnosti znovu otevře ještě během prázdnin. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí Národní galerie Praha (NGP) Karolína Pláničková. Bouře poškodila střechu budovy. Výši škod, které bouře napáchala, mluvčí neuvedla. Od května do listopadu je v pavilonu výstava děl Stanislava Kolíbala, který Českou republiku reprezentuje na letošním bienále výtvarného umění.


Bouře se přes Benátky přehnala v noci z 8. na 9. července. "Na místě je po celou dobu přítomen manažer pavilonu, který ve spolupráci se správcem a vedením NGP řeší veškeré potřebné kroky k řešení havárie a znovuotevření pavilonu. Ty podléhají bezpečnostním normám ze strany správy bienále, a tedy i jejich schválení," sdělila ČTK Pláničková. Dosud se odstraňovaly popadané stromy, likvidovala se rozbitá skla světlíku a stínící plachta a zajišťovala se bezpečnost v okolí pavilonu. "Primárně se musela proti poškození zabezpečit umělecká díla," poznamenala mluvčí.

Národní galerie Praha nyní zajišťuje dočasné zastřešení pavilonu a statické expertízy potřebné k rekonstrukci skleněné střechy světlíku a nosných konstrukcí. Je proto v kontaktu s českým ministerstvem kultury, správou bienále, městem Benátky a pojišťovnou.

Československý pavilon patří k nejstarším v benátských zahradách, postavil ho v roce 1925 Otakar Novotný. Od rozdělení Československa se Česko v přípravě expozice v pavilonu střídá se Slovenskem, letošní výstava na bienále je po čtyřech letech opět v gesci Národní galerie Praha. Benátské bienále přiláká vždy přes půl milionu mezinárodních návštěvníků. Poprvé se konalo v roce 1885.

Do pavilonu se dlouho neinvestovalo a jeho stav není podle dřívějších informací NGP i podle vystavujících ideální. Chybí například klimatizace, takže v létě je v něm velké horko. Bývalý ředitel NGP Jiří Fajt letos v lednu uvedl, že postrádá silnější zájem, který by byl manifestovaný výraznější podporou státních orgánů. Koncem loňského roku NGP zahájila přípravy kompletní rekonstrukce pavilonu, nyní je hotová architektonická studie.

Podle Pláničkové nyní studii posuzuje NGP společně se Slovenskou národní galerií. "Rozpočet i veškeré plány podléhají schválení slovenskou stranou. Paralelně proběhla jednání na úrovni ministerstev obou států," uvedla. Všechny instituce si podle ní uvědomují, že jde o důležitou státní prezentaci a kulturní kapitál, kterému je třeba věnovat pozornost.

Investiční náklady si NGP a Slovenská národní galerie dělí v poměru dvě ku jedné, provozní náklady pak polovinou. Roční náklady na běžný provoz pavilonu představují pro NGP téměř milion korun. Peníze putují třeba na ostrahu. Galerie, která v posledních letech dostává ročně na svůj provoz ze státního rozpočtu přes čtvrt miliardy korun, pečuje kromě benátského pavilonu také o své sbírky a šest paláců v centru Prahy. Zaměstnává zhruba 250 lidí.

Na neutěšený stav benátského pavilonu minulý týden upozornil Deník N. Kromě chybějící klimatizace podle jeho informací dostatečně neizoluje střecha, v pavilonu jsou zastaralé elektrické rozvody a nevyhovující zázemí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články