Už 5000 lidí zhlédlo dům české designérky Lucie Koldové v Kolíně

Zdroj
Martin Weiser
Vložil
ČTK
18.01.2018 10:10
foto: IMM Cologne

Berlín - Na 5000 návštěvníků už zhlédlo projekt Das Haus (dům) české designérky Lucie Koldové na mezinárodním veletrhu interiérového designu imm v Kolíně nad Rýnem. Koldová je první Češkou, která dostala možnost tímto způsobem v západoněmeckém městě představit své dílo.

Kolínský veletrh interiérového designu každoročně požádá jednu z mladých osobností světové designové scény, aby vybudovala model domu podle svých představ. Pro letošní veletrh, jehož brány se otevřely v pondělí a budou otevřené do neděle, padla volba na pětatřicetiletou Češku. "Především její design světel nás přesvědčil. Ukazuje dokonalé spojení materiálů jako je dřevo, mosaz nebo měď se skvělou kvalitou skla, které je vyfoukané až na hranici technických možností," zdůvodnil loni rozhodnutí kreativní ředitel veletrhu Dick Spierenburg.

Právě světlo nechává Koldová vyniknout ve svém domě složeném z několika semknutých bloků především. "V mém domě hraje hlavní roli světlo a nábytek podtrhuje styl jednotlivých místnosti," říká o modelu domu, který se rozkládá na ploše 180 metrů čtverečních. "Nenajdete zde kuchyň, myslím, že je řada příjemnějších věcí, kterým se člověk může doma věnovat," podotýká také. Nepřehlédnutelná je například šatna v sytě červené barvě, která může připomínat svatyni. Zaujme i minimalisticky pojatá pracovna nebo koupelna s hrozny desítek světel zavěšených od stropu.

V domě, na němž Koldová pracovala devět měsíců, jsou k vidění i kousky od českých návrhářů Liběny Rochové nebo Pavla Brejchy, šperky Evy Eisler a umělecká díla Františka Víznera, Petra Duba a Milana Housera.

Lucie Koldová absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a v české metropoli dnes také působí. Zaměřuje se na výrobky denní potřeby, poetické galerijní objekty a limitované série, zasahuje i do konceptuálního designu a designu městského prostoru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články