Da Vinciho Salvator Mundi bude viset v Louvru v Abú Zabí

Vložil
ČTK
07.12.2017 21:30
New York - Obraz Leonarda Da Vinciho, který se v polovině listopadu vydražil za rekordních 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun), bude k vidění v nově otevřené pobočce pařížského Louvru v Abú Zabí. S odvoláním na samotné muzeum o tom dnes informovala agentura AFP. Dílo renesančního malíře s názvem Salvator Mundi (Spasitel světa) je nejdražším obrazem, který se kdy na světě v dražbě prodal.


Obraz, který Da Vinci namaloval zhruba kolem roku 1500, znázorňuje Ježíše Krista v renesančním oděvu s pozvednutou pravou rukou a křišťálovou koulí v ruce levé. Poprvé byl obraz uveden v soupisu sbírky anglického krále Karla I. Stuarta na počátku 17. století, v následujícím století se ale ztratil a v roce 1900 se objevil jako dílo Leonardova následovníka Bernardina Luiniho.

V roce 2005 historici umění potvrdili, že se jedná o dílo všestranného renesančního umělce Da Vinciho, i když někteří odborníci o tom stále pochybují. Znovuobjevení obrazu vyvolalo celosvětovou senzaci. Leonardovi Da Vincimu je v současnosti připisováno autorství méně než dvou desítek dochovaných pláten.

Kdo obraz v polovině listopadu v aukci za rekordní částku koupil, stále není jasné. Podle listu The New York Times je novým majitelem méně známý saúdskoarabský princ Badr bin Abdalláh bin Muhammad bin Farhán Saúd. Aukční síň Christie's uvedla, že se k totožnosti kupců bez jejich svolení nevyjadřuje. Ani muzeum v Abú Zabí, ve kterém bude Spasitel světa k vidění, k majiteli nic nesdělilo.

Muzeum v metropoli Spojených arabských emirátů otevřel na počátku listopadu francouzský prezident Emmanuel Macron. Autorem budovy, která vznikla na umělém ostrově, je francouzský architekt Jean Nouvel. Za právo užívat jména Louvre do roku 2037 Spojené arabské emiráty zaplatí pařížské "matce" 400 milionů eur (10,2 miliardy korun).

Muzeum v Abú Zabí má ve svých sbírkách šest set děl a dalších tři sta vystavuje jako zápůjčky z Francie. Mezi nimi je už jeden portrét namalovaný Leonardem Da Vincim: La Belle Ferroniere z konce 15. století.

Podle aukční síně Christie's Salvator Mundi částkou, za kterou se vydražil, sesadil z první příčky nejdráže v aukci prodaných obrazů Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 vydražily za 179,4 milionu dolarů (v současnosti 3,9 miliardy korun).

0 komentářů
přidat komentář

Související články