Rekonstrukci české ambasády v Londýně završí slavnostní otevření



Londýn - Slavnostní znovuotevření čeká dnes večer po dvouleté rekonstrukci budovu českého velvyslanectví v Londýně. Objekt na ulici Kensington Palace Gardens považované za nejdražší adresu v Británii se na několik hodin promění v galerii s tvorbou současných českých umělců, na programu je také koncert a divadelní představení. Ambasáda má nový zejména interiér a technické prvky, které neodpovídaly požadavkům diplomatické mise.

"Výsledkem rekonstrukce, která trvala bezmála dva roky, je svěží, omlazená tvář budovy velvyslanectví, která nechává vyniknout detailům," napsal ve svém hodnocení český velvyslanec v Londýně Libor Sečka. Budova nyní podle něj působí elegantně a velmi pozitivně. Fasáda ambasády přitom v důsledku statusu památky nedoznala zásadních změn a v rámci přestavby byla hlavně vyčištěna.

Původní podobu ve stylu brutalismu vtiskl komplexu na rohu Kensington Palace Gardens a Bayswater Road architekt Jan Šrámek a jeho spolupracovníci Jan Bočan a Karel Štěpánský. Stavební práce skončily v roce 1970 a o rok později získalo tehdejší československé velvyslanectví nejprestižnější britskou cenu Královského institutu britských architektů (RIBA) za nejlepší stavbu vytvořenou v Británii zahraničními architekty.

Po rozpadu Československa připadla původní budova velvyslanectví Slovensku, zatímco čeští pracovníci obsadili prostory určené do té doby pro byty zaměstnanců, obchodní a konzulární oddělení. O dvě desetiletí později byl podle ministerstva zahraničí objekt ve špatném technickém stavu a neodpovídal potřebám a požadavkům resortu.

Rekonstrukce začala v září 2015 mimo jiné s cílem vytvořit nové rozčlenění, neboť obnovená budova bude kromě zastupitelského úřadu hostit také kanceláře Českého centra a agentur CzechTourism, CzechInvest a CzechTrade. Zároveň bylo potřeba modernizovat inženýrské sítě a elektrické rozvody; nově by mělo velvyslanectví být méně energeticky náročné a disponovat lepším provozním systémem.

Během slavnostního znovuotevření budou moci pozvaní hosté vstoupit kromě reprezentačních prostor také do zrekonstruovaného podzemního kinosálu. Na programu večera je kromě přehlídky současného českého umění také vystoupení světově uznávaného barmana Pavla Tvaroha a světelná show zvýrazňující architektonické prvky budovy.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Super tečka za brutalismem a modernismem.
Tomáš Vích
24.11.17 10:31
autor
raval
24.11.17 12:23
zobrazit všechny komentáře