Experti kontrolují tašky na střeše dómu ve Florencii

Vložil
ČTK
16.11.2017 07:55
Florencie - Specialisté na výškové práce začali v úterý kontrolovat tašku po tašce stav střechy na dómu Santa Maria del Fiore - renesanční dominantě italské Florencie. Experti "se spouští od špičky kupole, z výšky více než 100 metrů jako opravdoví horolezci", napsal italský web Il Sole 24 Ore.


Podle agentury AFP jde o první operaci za poslední desetiletí, kdy Florencie v rámci posuzování stavu kupole angažovala specializovanou společnost na nebezpečné práce. "Je to pozoruhodný postup, který umožňuje zkontrolovat obklad kupole po jednotlivých taškách a ověřit stav jeho zachovalosti," řekl předseda úřadu pověřeného údržbou dómu Luca Bagnoli.

Fasády katedrály, které čítají dohromady 40.000 metrů čtverečních, se i za použití jeřábu kontrolují dvakrát do roka. Nutnost podobných prací připomněl tragický incident z října, při němž padající kus kamenné výzdoby v interiéru florentské baziliky svatého Kříže zabil španělského turistu.

Katedrála Santa Maria del Fiore se začala stavět v roce 1296 a je jedním z největších františkánských kostelů na světě. Monumentální kupole s vnitřním průměrem přes 40 metrů byla podle návrhu architekta Filippa Brunelleschiho dostavěna v 15. století.

V těchto dnech rovněž probíhají práce na Giottově zvonici stojící na náměstí dómu. Z obřího jeřábu s ramenem dlouhým 135 metrů se bude kontrolovat stav 14metrového cypřišového kmene na vrcholu věže, na němž je umístěn zlatý relikviář s křížem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články