Na konci října začne v Postupimi obnova kontroverzního kostela

Vložil
ČTK
15.10.2017 19:35
Německo

Postupim



Postupim - V Postupimi, metropoli spolkové země Braniborsko, začne výstavba kopie zbořeného barokního kostela. Projekt je ale značně kontroverzní, neboť tato sakrální stavba je v mysli mnoha lidí spojována s pruským militarismem i s nástupem Adolfa Hitlera k moci. Stavba repliky takzvaného Garnizonního kostela začne v centru města 29. října.


Na pozemku, kde původní stavba stála, se uskuteční slavnostní bohoslužba. Jako první se pak začnou budovat základy zhruba 90 metrů vysoké věže kostela, uvedl mluvčí nadace na obnovu památky Wieland Eschenburg.

Právě kopie věže je zatím to jediné, na co dokázala nadace shromáždit finanční prostředky. Její výstavba - v redukované verzi bez výzdoby - bude stát 26 milionů eur (přes 670 milionů Kč). Na obnovu kostelní lodi peníze prozatím nejsou, uvedla agentura DPA.

Někdejší dominanta Postupimi, která je považována za vrcholné dílo pruského baroka, utrpěla jako řada německých památek škody při bombardování během druhé světové války, nebyla ale zničena úplně. V roce 1968 vláda tehdejší Německé demokratické republiky nicméně rozhodla o odstřelu stavby.

Proti obnovení Garnizonního kostela se staví několik občanských iniciativ včetně sdružení evangelíků, jimž stavba stovky let sloužila. Vadí jim především to, že kostel vždy sloužil armádě, a vždy se v něm tedy kázalo ve prospěch války a ve snaze přesvědčit vojáky, aby šli poslušně na smrt.

Podstatnou roli v odporu k výstavbě kopie kostela sehrává také událost z 21. března 1933. Ustavující shromáždění tehdejšího parlamentu se totiž tehdy nemohlo konat v budově Říšského sněmu, který krátce předtím postihl požár, a bylo proto přeloženo právě do postupimského Garnizonního kostela.

Takzvaný Postupimský den, který je považován za symbolický počátek nástupu nacistů k moci, vstoupil do dějin mimo jiné kvůli fotografii, na které si říšský kancléř Adolf Hitler potřásá před kostelem rukou s prezidentem Paulem von Hindenburgem.

Kostel je tak symbolem "katastrofálního spojení konzervativního měšťanstva, pruského militarismu a nacistického vedení", uvádí se v prohlášení křesťanské iniciativy protestující proti stavbě kostela.
0 komentářů
přidat komentář