Nejhorší letiště v USA představilo plány na rekonstrukci

Vložil
ČTK
28.07.2015 20:45
USA

New York

ShoP Architects


New York - Guvernér státu New Yorku Andrew Cuomo představil v noci na dnešek plány na rozsáhlou rekonstrukci letiště LaGuardia, které patří mezi nejvytíženější v USA. Změny mají zdvojnásobit prostor pro provoz letadel. Přestavba má začít příští rok a první zrekonstruovaná část letiště se má otevřít cestujícím v roce 2019, napsala BBC.

    Oznámení rekonstrukce se zúčastnil také viceprezident Joe Biden, který dříve uvedl, že LaGuardia vypadá jako letiště v zemích třetího světa. Letiště, které se nachází ve čtvrti Queens a je pojmenováno po Fiorellovi La Guardiovi, bývalém starostovi, který ho nechal postavit, je cestujícími často hodnoceno jako jedno z nejhorších v USA.
    Cuomo dodal, že Biden pomohl zajistit federální finance pro projekt. Část z plánovaných čtyř miliard USD (97,6 miliardy Kč) zaplatí také aerolinky Delta Airlines.
    Kvůli krátkým vzletovým a příletovým dráhám obklopeným vodou přezdívají někteří piloti letišti "USS LaGuardia". Zkratkou USS se označují plavidla námořnictva USA. Podle pilotů se přistání na zdejším letišti podobá právě přistání na letadlové lodi. Podle plánu mají vzniknout 3,2 kilometru nových drah, díky kterým by mělo být přistání pro piloty snazší.
    LaGuardia je nejmenší ze tří newyorských komerčních letišť. Je oblíbené díky své blízkosti Manhattanu, je od něj vzdáleno 13 kilometrů. Loni odbavilo 27 milionů cestujících, napsala agentura Reuters.

0 komentářů
přidat komentář