Berlínská opera angažovala Gehryho jako scénografa

Vložil
ČTK
30.03.2015 21:40
Německo

Berlín

Frank Owen Gehry

Berlín - Berlínská státní opera angažovala slavného 86letého amerického architekta Franka Gehryho jako scénografa. Byl pověřen vytvořením scény pro operu Christopha Willibalda Glucka Orfeus a Eurydika, informoval dnes podle agentury DPA berlínský operní dům.

    Nové nastudování opery inspirované řeckou mytologií má vzniknout pod taktovkou režiséra Jürgena Flimma a izraelského dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima. Premiéru má mít 18. března 2016 na slavnostech Berlínské státní opery.
    Mezi Gehryho nejznámější architektonické počiny patří Guggenheimovo muzeum v Bilbau nebo Koncertní hala Walta Disneyho v Los Angeles. Je také spoluautorem pražského Tančícího domu.
    Jako jevištní výtvarník se milovník hudby Gehry uplatnil už v roce 2012 při vytváření kulis pro Mozartovu operu Kouzelná flétna v Los Angeles. Nyní pracuje rovněž na projektu berlínské koncertní síně pro Barenboimův orchestr West-Eastern Divan Orchestra.
    Během svých slavností chce berlínská opera příští rok uspořádat mimo jiné klavírní večer s Barenboimem a Marthou Argerichovou, koncerty Vídeňských filharmoniků či tenoristy Jonase Kaufmanna. Na programu jsou mimo jiné díla Gustava Mahlera, Antonína Dvořáka a Edwarda Elgara.
0 komentářů
přidat komentář