Stavba nového průplavu v Nikaragui má začít 22. prosince

Vložil
ČTK
21.11.2014 11:30


Managua - Stavba nového lodního průplavu v Nikaragui, který má konkurovat Panamskému průplavu, začne 22. prosince, po schválení studie proveditelnosti. Oznámil to výbor, který na stavbu dohlíží. Stavba hodnotě 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč) bude dlouhá 278 kilometrů. Nová vodní cesta bude delší, hlubší a širší než Panamský průplav.

    Trasa nového průplavu nazvaného Interoceanic Grand Canal byla schválena letos v červenci. Stavbu má uskutečnit hongkongská firma HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd (HKND Group).
    Kritici plánu se obávají dopadu stavby na životní prostředí, zvláště na Nikaragujské jezero, které je důležitým zdrojem vody pro zemi, a na chudší obce.
    Člen výboru pro stavbu kanálu Telémaco Talavera uvedl, že studie proveditelnosti by měla být schválena příští měsíc. Stavba průplavu má být dokončena do pěti let a provoz kanálu má být zahájen v roce 2020.
    Hlavní poradce HKND pro projekt Bill Wild uvedl, že v prvním roce od zahájení prací se vykope více než jeden milion metrů krychlových zeminy. "Je to masivní projekt, nikdo si nedokáže představit, jak rozsáhlý a náročný projekt to je a možná se stane největší aktivitou na zemi, která se kdy uskutečnila, takže to bude obrovský úkol," prohlásil Wild. Počáteční práce podle něj budou zahrnovat výstavbu přístupových cest k projektu, základen pro 50.000 pracovníků a dočasného přístavu na pobřeží Tichého oceánu.
    Navrhovaný průplav má procházet kolem Nikaragujského jezera, které je největším jezerem ve střední Americe. Jeho šířka má být 230 až 520 metrů a hloubka 27,6 metru.
    Za plánem průplavu stojí čínský podnikatel Wang Ťing. Doposud však nemá žádné zkušenosti s rozvojem nebo financováním velkých infrastrukturních projektů, jako je plánovaný průplav. Firmu HKND založil Wang teprve v srpnu 2012, což vyvolalo otázky o životaschopnosti projektu, napsala agentura Reuters.
0 komentářů
přidat komentář

Související články