Umělci napsali premiérovi, aby zakázal obří lodi v Benátkách

Vložil
ČTK
23.07.2014 15:15
Řím - Šest desítek slavných herců, spiso- vatelů, architektů a dalších osobností se podepsalo pod výzvu italskému premiérovi Matteu Renzimu, aby zakázal vjezd obřích výletních lodí do Benátek. Proti vjezdu mohutných výletních plavidel do benátské laguny už léta protestují místní obyvatelé, podle nichž parníky ničí památky i estetiku tohoto historického města. Nyní se k nim přidal například herec Michael Douglas nebo architekt Norman Foster, napsala dnes agentura APA.
    "Ochrana města je důležitější než hospodářské zájmy, které jsou s pasažéry výletních lodí spojené," domnívají se autoři petice, kterou podepsala rovněž herečka Jane Fondová, nositel Nobelovy ceny za literaturu VS Naipaul nebo módní návrhář Calvin Klein. Ti všichni chtějí Renziho přimět, aby "invazi" lodí do Benátek zabránil.
    Ve městě bojuje proti výletním parníkům sdružení No Grandi Navi (Žádné velké lodě) už několik let - a zatím neúspěšně. Toto turistické odvětví je totiž velmi důležité co se týče příjmů. Na velkých lodích přijede každoročně do Benátek 1,8 milionu lidí; každá loď v místním přístavu zaplatí 150.000 eur za zakotvení a další desítky milionů eur utratí ve městě cestující. Ti se ale v Benátkách většinou nezdrží nijak dlouho, a žádné tržby z nich tak neplynou majitelům ubytovacích zařízení.
    Italská vláda udělala v poslední době co se týče vjezdu lodí do Benátek menší ústupky. Ministr dopravy Maurizio Lupi oznámil, že od roku 2015 nebudou smět do města lodi s tonáží nad 96.000 tun, od roku 2016 by pak měla být k dispozici alternativní trasa, která by zajistila, aby plavidla do přístavu nejezdila kolem historického centra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články