Hořice na Šumavě chtějí opravit soustavu sedmi kašen

Vložil
ČTK
18.04.2014 12:00


Hořice na Šumavě (Českokrumlovsko) - Hořice na Šumavě na Českokrumlovsku chtějí restaurovat originální soustavu sedmi kašen. Oprava první z nich, která je dominantou soustavy, v těchto dnech začala. Náklady na obnovu všech sedmi kašen se pohybují v milionech korun. ČTK to dnes řekl starosta Hořic na Šumavě Martin Madej.

    "Jde o skutečně unikátní systém, kdy jsou všechny kašny mezi sebou propojeny," uvedl Madej. Kamenné kašny jsou stále funkční, i když na některých se prý podepsala nedostatečná údržba z let minulých. "Opravy se vedly v socialistickém duchu a podle toho také některé kašny vypadají. Stále zůstávají funkční, ale na některých místech jimi prosakuje voda," řekl Madej.
    Náklady na opravy historických staveb přesahují možnosti obce. Na zahájenou obnovu první kašny získaly Hořice na Šumavě peníze z programu ministerstva kultury. Kašna, která představuje dominantu soustavy, se nachází u kostela Svaté Kateřiny a zdobí ji socha Jana Nepomuckého.
    Soustava staveb měla v minulosti pro obec i praktický význam. Dal se z nich napustit blízký rybník a vodou z něj pak hasit požáry. Kašny také dříve zásobovaly obyvatele pitnou vodou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ilustrační obrázek
kolobka
21.04.14 12:29
zobrazit všechny komentáře