Nízkonákladové stavění

Zdroj
Patrik Zamazal
Vložil
Jan Kratochvíl
18.10.2006 19:00
> Slovo úvodem
> Současné české rodinné domy
> Rozhovor s Markétou Cajthamlovou
> Nízkonákladové stavění
> Nízkoenergetické domy kryté zemí
> Sociální bydlení v baťovském Zlíně
> Meziválečné výstavy vzorového bydlení
> 3x Glasshouse


Svou "architektonickou praxi" provádím převážně na venkově. To má pochopitelně vliv i na moji klientelu. Obecně se o mně ví, že pro stavbu rodinných domů preferuji sendvičové konstrukce s dřevěnými nosnými prvky.
Často za mnou přicházejí lidé, kteří si chtějí postavit dům za minimálních nákladů. Většinou mají na začátku nějakou představu o životním standardu, který by se jim líbil a o penězích, které mohou pro stavbu získat. Je pak pro ně často velké zklamání, když je seznámím s cenou, za jakou si dům jejich snů mohou pořídit. Ta samozřejmě není nižší než katalogový domek, po kterém pokukovali.

PRAKTICKÝ DŮM
Přesto si myslím, že rodinný dům má být levný. Má být navržen tak, aby splňoval požadavky klienta na dvacet let. Déle se totiž dají jen těžko předvídat. Také v tomto horizontu můžeme očekávat rekonstrukci, ať už pro zastarání morální nebo fyzické (především instalací). Z toho vyplívá i moje úvaha o ceně domu. Je do ní totiž nutné započítat i náklady na jeho provoz. K zahození není ani zamyslet se, co nás bude stát likvidace materiálů, které použijeme v konstrukci, což lze jen těžko kvantifikovat. Jistě si však lze představit několik tun stavební sutě, třeba z vybourané cihelné příčky nebo několik desítek kilogramů minerální vaty, kterou umíme snadno "recyklovat".

ENERGETICKY ÚSPORNÝ DŮM
Ve chvíli, kdy se se svými úvahami dostaneme tak daleko, že počítáme s časem, tedy životností a náklady na provoz stavby, změňme náhled na její cenu. Největší náklady na provoz domu jsou samozřejmě výdaje za energie a z nich pak především na energii potřebnou k udržení vnitřního tepelného komfortu. Nabízí se tedy řešení postavit dům nízkoenergetický (bez zbytečných ideologií jen prostou finanční rozvahou).



EKOLOGICKY OHLEDUPLNÝ DŮM
Zamysleme se teď nad konstrukcí stavby. Při porovnávání ceny domu zděného a sendvičové dřevostavby, bývá cena při stejném standardu většinou velmi podobná. Je jenom rozdíl v množství energie potřebné k jeho vytopení.Ten rozdíl může být až pětinásobný. Co se týká životnosti dřevostaveb udává se běžně cca 120 let. Když si představíme zděný dům a v současné době velmi oblíbená obytná podkroví, stavíme vlastně na zděné stavbě dřevostavbu, která nám udává životnost celého domu. S životností dřevostaveb je přesto jeden problém. V dobách totality byla tradice stavění ze dřeva z několika důvodů přetržena. Dnes se s tímto materiálem a jeho vlastnostmi v konstrukcích znovu seznamujeme. Navíc se snahou šetřit energie pracujeme s tloušťkami izolací, při kterých se konstrukce chovají naprosto odlišně, než jsme zvyklí (jde především o kondenzace vodních par). Dřevěné konstrukce se téměř neučí na vysokých školách, a když ani inženýři nevědí, jak má konstrukce vypadat, jak to mají vědět stavební firmy. Moje zkušenost je taková, že firmy které dřevostavby staví, se snaží si nějaké informace obstarat, ovšem firmy, jež staví klasicky, to u podkroví většinou vůbec neřeší.

SVÉPOMOCÍ REALIZOVANÝ DŮM
Způsob stavby může rovněž ovlivnit cenu. Nejde mi nyní o to, zda se stavba staví panelově nebo letmou montáží, ale zda jde o stavbu na klíč nebo jde o nějaký druh svépomoci. Je to samozřejmě pohled z vesnické perspektivy, kdy funguje nějaká vzájemná výpomoc a běžný výdělek v zaměstnání po všemožných zdaněních je třeba 60 Kč na hodinu. Potom v perspektivě cen i nejlevnějších firem (cca 200 Kč/hod) můžeme očekávat zlevnění stavby, které je však přímo úměrné vlastní zručnosti.
V každém případě, ať už se staví dům jakkoliv je nutná kvalitní projektová příprava a dohled nad stavbou.V této souvislosti ještě dvě poučky. Projekt by měl být na domě to nejdražší (tedy nejkvalitnější), protože ve výsledku dobrý a špatný dům stojí stejně. Čím chceme levnější dům, tím náročnější je projektová příprava (ať už jde o použití materiálů a pracnosti jejich zpracování, tak o eliminaci víceprací).
fotografie: archiv autora


MgA. Patrik Zamazal
autor je v současné době odborným asistentem ateliéru architektury na VŠUP u prof. akad. arch. P. Keila, a zároveň samostatný architekt.
www.zamazal.euweb.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nízkonákladové bydleni
Pavel Martinek
30.03.07 04:35
zobrazit všechny komentáře