Dům impluvium, poschoďový dům a architektonické formy v&nbspCasamance

Z cesty Pavla Nasadila do Senegalu

Vložil
Pavel Nasadil
04.05.2012 09:30
Pavel Nasadil
FAM Architekti

Casamance je oblast jižního Senegalu, která svůj název dostala dle zdejšího veletoku se soustavou lagun. Casamance je od větší severní části země oddělena úzkým pásem Gambie a ve srovnání s ní je oblast velmi chudá a opomíjená. Již přes 30 let zde existuje separatistické hnutí se snahou osamostatnit region od severního Senegalu. Místo se od severu země odlišuje tropickým klima, které v obobí monzunových dešťů dokáže vyprodukovat až 1500 mm srážek. Zároveň se oblast odlišuje etnickým složením obyvatelstva, kde specifickou kulturu kmene Diola reprezentují unikátní architektonické formy. Právě klimatické podmínky a osvědčené tradice stavění se odrážejí ve formách tzv. Domu Impluvium a Poschoďového domu. Tyto dvě typologické formy vycházejí právě z potřeby ochrany proti vytrvalým dešťům a ochrany proti teplu a slunci. Tradiční stavební postupy zde vyprodukovaly architektonické formy, které díky civilisačnímu vývoji dnes mizí a jsou nahrazovány architekturou mnohdy cizorodou a importovanou. Jejich pozůstatky lze spočítat na prstech obou rukou. V posledních pěti letech však dochází k fenoménu tzv. Campement Villageois, kdy se právě tyto stavby znovu rekonstruují pro účely ubytování návštěvníků a turistů tak, aby generované příjmy přispívaly přímo příslušným vesnickým komunitám. Turisté až na výjimky do Casamance ale nejezdí z důvodu neoprávněné obavy o svoji bezpečnost.
Domy case á impluvium a case á étages jsou rozprostřeny na relativně malé ploše západně a severně od hlavního města regionu Ziguinchor. Svou inspirativní formou a jednoduchou pragmatickou logikou ochrany proti klimatu si zasluhují odbornou pozornost a podporu. Většina dochovaných příkladů jsou stavby ze druhé poloviny 20. století, některé z nich novostavby projektované francouzskými architekty s respektem k místní stavební kultuře.
Tato fotoreportáž je záznamem mých dvou cest do jižního Senegalu v únoru 2011 a 2012, kde jsem měl možnost stavby navštívit. S podporou francouzského architekta Francoise Joliota, který se v regionu snaží již přes dvacet let v tradičních stavebních postupech projektovat svá díla, jsem se rozhodl nejvýznamnější stavby v Casamance zdokumentovat. Všechny z nich jsou jednoduše dostupné místní dopravou (taxi sept place), na kole, případně tradiční dřevěnou loďkou pirogue. Téměř ve všech se dá pohodlně přespat.

Mapa regionu Basse Casamance – zdroj: Lonely Planet

Lokalita: ZIGUINCHOR
Objekt 1:  ALLIANCE FRANCO - SENEGALAISE DE ZIGUINCHOR
Funkce: Kulturní centrum - přednáškové sály, kavárna, kinosál, učebny, knihovna s čítárnou, kanceláře, kulturní akce, koncerty
Architekt: Patrik Dijarick (Francie), r. 1994
Architektura zcela moderní, inspirovaná tradičními formami case á impluvium a respektující základní pravidla ochrany proti teplu, slunci a dešti, podobně jako u tradičních staveb Casamance. Tři impluvia jako sběrače dešťové vody. Technologie zčásti moderní - železobeton, keramické vyzdívky, terazzové podlahy s intarzemi, dřevo, lepenka, palmové a bambusové rohože. Zahrada oplocena betonovými kůly s ručně malovanými geometrickými vzory.



Lokalita: AFFINIAM
Objekt 2:  CAMPEMENT VILLAGEOIS, case á impluvium
Funkce: Ubytování včetně restaurace
Pravděpodobně největší case á impluvium v Casamance. Stavba je z exterieru dosti uzavřená, nabízí vstup čtyřmi průchody, které zároveň zajišťují příčné provětrání domu. Použité technologie jsou zcela tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo a rohože, dveřní křídla z kapoku, písek, betonová obruba impluvia, slaměná střecha.



Lokalita: ENAMPOUR
Objekt 3:  CAMPEMENT VILLAGEOIS, case á impluvium
Funkce: Ubytování včetně restaurace, exkurze po okolí
Tradiční Impluvium, zrekonstruované v loňském roce. Použité technologie jsou opět tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo a rohože, dveřní křídla z kapoku, písek, betonová obruba impluvia, uprostřed banánovník, slaměná střecha.



Lokalita: ENAMPOUR
Objekt 4:  CASA GRAN, case á impluvium
Funkce: Rodinný dům
Tradiční impluvium, rodinné sídlo, černá kuchyně, sklad rýže. Použité technologie zcela tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo a rohože, bambus, dveřní křídla z kapoku a vlnitého plechu, písek, slaměná střecha. Bez použití betonu.



Lokalita: SÉLÉKI
Objekt 5:  ECO CAMPEMENT, case á impluvium
Funkce: Ubytování včetně restaurace
Tradičně postavené menší impluvium. Část kruhového půdorysu otevřená do exteriéru jako restaurace / bar. Použité technologie tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo a rohože, písek, betonová obruba impluvia, uprostřed zahrada, slaměná střecha. Jednotlivé pokoje s vlastními venkovními koupelnami. Energie solárními panely.



Lokalita: OUSSOUYE
Objekt 6:  Aljowe, case á impluvium
Funkce:  Ubytování - 7 pokojů a 4 apartmány,kuchyně, bar, soukromý dům a architektonický ateliér, pronájem kol, terénního auta, exkurze do okolí.
Architekt: Francois  Joliot
Stavba: v roce 2004 za 9 měsíců, investiční náklady 85 000 Eur
Podlažní plocha: 650 m²
Plocha pozemku: 5500 m²
Jedno z největších impluvium v Casamance. Stavba symetrického kruhového půdorysu s jedním vstupem nabízí ubytování v sedmi pokojích se společnými sociálkami, případně ve čtyřech apartmánech se vstupním salonem, ložnicí a samostatnou koupelnou. Dům byl postaven francouzským architektem Francois Joliotem dle vlastního návrhu, za použití místních materiálů a pracovních sil. Technologie jsou opět tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do rovin, na betonové základové desce, v kombinaci s režnými nepálenými cihlami, palmové ručně opracované dřevo, dveřní křídla z jednoho kusu kapoku, slaměná střecha. Vybavení interiéru je částečně z recyklovaných materiálů - např. zařizovací předměty v plechových barelech, staré vojenské padáky jako zavěšené podhledy. Impluvium slouží jako zahrada a zároveň výběh pro polodivokou antilopu pana majitele. V období dešťů se zcela naplní vodou. Majitel domu žije střídavě ve Francii v Nancy a v Oussouye v Senegalu. Cestu z Francie do Senegalu absolovoval již několikrát na horském kole. Momentálně dozoruje stavbu domu pro rodinu krále Oussouye, projektuje kostel do Oussouye a soukromou vilu do Dakaru.



Lokalita: OUSSOUYE
Objekt 7: AUBERGE DU ROUTARD , case á impluvium
Funkce: Ubytování, komunitní projekt
Velmi malé impluvium. Stavební technologie tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo a rohože, rámové dřevěné dveře, betonová obruba impluvia, slaměná střecha.



Lokalita: OUSSOUYE
Objekt 8: CAMPEMENT VILLAGEOIS, case á étages
Funkce: Ubytování, komunitní projekt
Poschoďový dům se schodišťovou halou, kdysi rodinné sídlo, dnes hotýlek. Použité technologie - beton, nepálené cihly, hliněná omítka, palmové dřevo a rohože, bambus, rámové dřevěné dveře, slaměná střecha.



Lokalita: M'LOMP
Objekty 9: Cases á étages
Funkce: Rodinné domy s hospodářstvím a skladem rýže
Dva poschoďové domy se schodišťovou halou na návsi vesnice M'lomp. Použité technologie tradiční - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, hliněná omítka, palmové dřevo, rámové dřevěné dveře, slaměná střecha.



Lokalita: M'LOMP
Objekt 10: Musée Diola, case á impluvium
Funkce: Muzeum kultury Diola, komunitní projekt
Nejmenší impluvium v Casamance. Stavební technologie tradiční bez použití betonu - hliněné šáry ručně sesekávané mačetou do roviny, palmové dřevo, dveře z kapoku, slaměná střecha, písek, mušle zpevněné maltou na podlaze. Po stěnách rozvěšené artefakty kmene Diola.



Lokalita: BANDIAL
Objekt 11: Cisterny
Funkce:  Nádrže na dešťovou vodu
Stavební technologie - betonové základy (mořské mušle a lastury ústřic namísto kameniva), palmové dřevo, hlína, vlnitý plech



Lokalita: různé - vesnice ENAMPOUR, BANDIAL, LOUDIA OUOLOF, LOUDIA DIOLA
Objekt 12: Obytné domy
Stavební technologie - různé, zejména hliněné stěny, palmové dřevo a sláma. Solární energie.



Lokalita: vesnice KAFOUNTINE (bar na pláži), OUSSOUYE, ILE de EGUEYE, ELINKINE
Objekty 13: Bary a restaurace
Stavební technologie - různé, zejména palmové dřevěné krovy, hliněné zdivo, alternativně nepálené tvárnice, sláma na střeše. Solární energie.



Poděkování: Lonely Planet, Abibatou Diop - Alliance Franco Sénégalaise, Francois Joliot - Aljowe
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
skvele!
shmh
04.05.12 10:14
Tradiční stavění
Tomáš Vích
11.05.12 10:05
zobrazit všechny komentáře

Související články