Krajská knihovna by mohla stát v Dolní oblasti Vítkovic

Vložil
ČTK
22.12.2010 19:30
Ostrava

Ostrava - Nová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě by mohla vyrůst v památkově chráněném areálu Dolní oblasti Vítkovic. Vznikla by přestavbou původní koksárenské baterie podle návrhu architekta Josefa Pleskota, který pracuje na proměně celé průmyslové lokality. Výstavba knihovny by si vyžádala odhadem půl miliardy korun, řekl dnes novinářům předseda představenstva společnosti VÍTKOVICE HOLDING Jan Světlík. To je o zhruba polovinu méně, než měla původně stát plánovaná novostavba knihovny, na níž kraj nedostal peníze od státu.
    Na území mezi národními kulturními památkami, vysokými pecemi a Dolem Hlubina, by knihovnu postavilo sdružení Dolní oblast Vítkovice, jehož členy jsou firmy ze skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava.
    "Poté co kraj upustil od stavby knihovny, přezdívané černá kostka, jsme pro tuto instituci hledali místo v Dolní oblasti Vítkovic. Architekt Pleskot nakonec přišel s řešením - proměnou koksárenské baterie," řekl ČTK Světlík, který je zároveň předsedou správní rady sdružení.
    Podle něho by náklady na výstavbu knihovny neměly přesáhnout 500 milionů korun. Původní novostavba podle návrhu brněnského ateliéru KUBA & PILAŘ architekti měla stát 1,1 miliardy Kč. "Členitý komplex stávajících baterií umožňuje vybudovat knihovnu, která by připomínala knihu, za mnohem rozumnější náklady. Celá infrastruktura je tam totiž už vybudovaná," dodal Světlík.
    Sdružení podle něho o formě spolupráce s Moravskoslezským krajem, který je jeho partnerem, zatím neuvažovalo. "Vše je teprve ve fázi studie. Ale v zásadě je dobře, že tato instituce má více alternativ a že se nemusí akceptovat nějaké špatné řešení," řekl Světlík s tím, že projekt celé koksovny, který bude zahrnovat i knihovnu, představí zástupcům kraje v lednu.
    Jde o jednu ze tří nabídek na řešení výstavby vědecké knihovny, které kraj doposud dostal, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Šárka Vlčková. Patří mezi ně i  nabídka společnosti Red House Development, která vlastní v Ostravě chátrající nedostavěný objekt vedle krajského úřadu, přezdívaný skelet. "Vedení kraje se bude všemi nabídkami zabývat začátkem příštího roku," řekla mluvčí.
    Knihovna v Dolní oblasti Vítkovic je v Pleskotově studii součástí území, na kterém se budou lidé potkávat mimo jiné na terasách, širokých schodištích a rampách. "Vznikne mezizóna, jejíž součástí bude prostorový dům s knihovnou, pro člověka uchopitelný," řekl ČTK architekt. Oživená lokalita s ulicemi nahradí stávající mohutnou hradbu koksovacích pecí, která doposud odděluje areál vysokých pecí a bývalého dolu. Návrh takzvané koksovny dnes architekt představil v Ostravě poprvé.
    Do proměny industriální Dolní oblasti Vítkovic investuje sdružení v příští roce přes miliardu korun. Obnova památek začala loni v říjnu, kdy na ni přispěly Evropská unie a stát dotací 500 milionů korun. Jako první se začaly či začnou rekonstruovat obří plynojem, který se promění v  kongresové centrum, jedna ze tří vysokých pecí, kde vznikne naučná prohlídková trasa a šestá energetická ústředna, jež se stane muzeem. To bude součástí unikátního Světa techniky za téměř miliardu Kč.

Související články