Hala pražského Hlavního nádraží je hotova

Vložil
ČTK
29.11.2010 16:40
Praha

Praha - Odbavovací hala pražského Hlavního nádraží je po čtyřech letech prací kompletně zrekonstruovaná. Po krátkém úklidu zpřístupní dělníci cestujícím ještě tento týden poslední uzavřenou jižní část, kam se vzápětí začnou stěhovat obchodníci. Na dotaz ČTK to dnes řekl zástupce investorské společnosti Grandi Stazioni Martin Hamšík.
    "Stavebně je to hotové, nyní probíhá pouze závěrečný úklid, zábrany by se mohly odstranit možná už v úterý," řekl Hamšík. Prostor pro cestující se tak zvětší skoro na dvojnásobek, mimo jiné se rozjede druhý pár pohyblivých pásů mezi dolní a horní částí haly, budou zprovozněny výtahy a otevřen jižní tunel vedoucí k  nástupištím.
    Nové prostory postupně obsadí také obchodníci, podle Hamšíka jim bude stěhování trvat několik měsíců. "Jsou ale dva nebo tři nájemci, kteří chtějí stihnout ještě předvánoční období," řekl Hamšík.
    V nejbližších dnech by tak měla vítat první zákazníky například parfumerie Sephora. Delší dobu si naopak vzhledem k rozsahu sortimentu vyžádá nastěhování supermarketu Billa. Velikost obchodních ploch se na nádraží rozroste o 5000 metrů čtverečních na téměř 10.000 metrů čtverečních.
    Rekonstrukce největší železniční stanice v republice začala přesně před čtyřmi lety. Během této doby se z nevábně vyhlížející tmavé haly stalo moderní obchodní a dopravní centrum.
    Poslední fází rekonstrukce za celkem miliardu korun bude oprava secesní Fantovy budovy, která ale ztratila svou původní funkci už v 70. letech minulého století po otevření nové budovy směrem do Vrchlického sadů. Grandi Stazioni nyní jedná s možnými nájemci Fantovy budovy, kde by měla vzniknout například restaurace nebo výstavní sál, aby jim rekonstrukci takříkajíc ušila na míru.
    Hlavní nádraží je nejfrekventovanější v ČR, měsíčně tudy projde až milion "vlakových" cestujících, další desítky tisíc lidí tudy projdou z metra nebo z ulice. Za svou investici má Grandi Stazioni celý areál v pronájmu na 30 let.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Blbá hala
Ladislav Plihal
02.12.10 03:58
Hala
Vích
02.12.10 05:49
Změna k lepšímu!
Jeník
02.12.10 09:16
Haha
Milhaus
02.12.10 11:07
...Inu,...
šakal
03.12.10 06:33
zobrazit všechny komentáře

Související články