Libereckou knihovnou prošly za deset let miliony lidí

Vložil
ČTK
12.11.2010 18:25
Liberec

Největší slabinou budovy je její energetická náročnost. Vytápění a osvětlení stojí zřizovatele každý rok obrovské peníze.
Liberec - Krajská vědecká knihovna v Liberci známá jako Stavba smíření slaví deset let od svého otevření. Za tu dobu prošly unikátní stavbou ze skla a betonu miliony lidí. Denně služeb knihovny využijí více než 2000 lidí, řekla dnes ČTK ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. U příležitosti oslav dnes měli návštěvníci možnost nahlédnout i do míst, kam se běžně nedostanou, jako je zázemí knihovny nebo třeba knihařská dílna.
    Knihovna u příležitosti výročí představila také své vzácné tisky a archiválie, které jsou běžně ukryté v klimatizovaném trezoru. Knihovna má na 2000 takových vzácných knih. "K nejcennějším určitě patří prvotisk kroniky z 15. století a také vzácná kniha o templářích, kterou jsme před několika lety získali z Vatikánu," poznamenala ředitelka.
    Stavba nové knihovny začala v roce 1996. Dvanáctipodlažní komplex ze skla a kovu stál včetně vybavení téměř 520 milionů korun. Z velké části ho zaplatil stát. V rámci programu přeshraniční spolupráce Phare na něj přispěla i Evropská unie, česko-německý Fond budoucnosti a německá a švýcarská vláda. Budova vyrostla na místě, kde stávala židovská synagoga, kterou vypálili nacisté. Projekt zaštítili tehdejší český prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Roman Herzog. Stavba navržená architektem Radimem Kousalem z ateliéru SIAL získala v roce 2001 titul Stavba roku.
    Deset let provozu ukazuje, že byla knihovna postavena velkoryse a s dostatečnou rezervou, aby umožnila další růst knižních fondů, které už dnes čítají na 1,3 milionu korun. Knihovna má v České republice největší oddělení pro děti a mládež a nejbohatší archiv takzvaných sudetik. "Největší slabinou budovy je zřejmě její energetická náročnost, vytápění a osvětlení nás stojí obrovské peníze," poznamenala Konvalinková. Jinak ale budova slouží Liberci dobře a obyvatelé i  návštěvníci města už ji přijali za svou. O tom svědčí rostoucí návštěvnost i  počet registrovaných čtenářů, jichž je přes 25.000.
0 komentářů
přidat komentář