Místo zkrachovalé Galerie Liberec navrhovali studenti nové byty

Vložil
ČTK
19.10.2010 18:45
Liberec

Vítězný návrh Ivety Doležalové, studentky FA VUT Brno

Liberec - Služby obchody a hlavně moderní bydlení v zeleni nebo třeba studentský kampus ukrytý v zeleném kopci, takové jsou představy studentů architektury o využití stavební jámy, která zbyla po zkrachovalém projektu nákupní Galerie Liberec společnosti ECE Projektmanagement. Soutěž na zástavbu dva roky nevyužívané lokality vypsal investor, přestože sám tam už stavět nehodlá. Zapojilo se do ní 14 studentů, sedm postoupilo do finále. Dnes porota odměnila tři nejlepší.

    Vítězkou je studentka šestého ročníku brněnské architektury Iveta Doležalová, která byla v době vyhlášení v Liberci na stáži. Porota ocenila nejen kvalitu projektu a vhodně zvolený stavební program, ale také eleganci s jakou se autorka dokázala vypořádat s nevýhodnou orientací pozemku směrem na sever. "Orientace není dobrá pro bydlení, proto jsem ji na severu uzavřela budovou se službami a obchody a směrem k jihu ji tvoří zelené terasy s byty, které se svažují k jezírku," popsala projekt autorka. Za vítězný návrh dostala 60.000 korun.
    "Chci si koupit kvalitní fotoaparát, a pokud něco zbude, použiju to na cestování," řekla ČTK Doležalová, kterou v architektuře láká vše, co se týká bydlení.
    Zajímavé byly ale i další oceněné projekty. Druhou cenu a 30.000 korun dostal student liberecké architektury Jiří Němeček. "Dobře navazuje na stávající infrastrukturu a ocenili jsme i jeho financovatelnost," řekl proděkan fakulty architektury Jiří Suchomel. Student prostor zastavěl domy se službami a byty a navázal na okolní město.
    Nové ulice na místě nynější jámy vytvořil i Pavel Deržmíšek, který za třetí místo dostal 15.000 korun. Díru, která vznikla na místě někdejšího svahu, zasypal, i když ne doslova. V podstatě prostor plně zastavěl tak, aby ho vyplnil a šest nových ulic tvoří jakési jizvy, které jednolitý svah narušují. Podél ulic jsou byty, uvnitř bloků parkoviště a služby. Na střeše, která se svažuje k Fügnerově ulici, je zelený park. "Bylo by tam takové studentské městečko," popsal záměr mladý architekt. V budoucnu by se chtěl věnovat hlavně individuálnímu bydlení v duchu tradiční architektury.
    Nákupní galerie měla stát přes ulici proti nedávno dokončenému Obchodnímu centru Forum společnosti MULTI Development. Projekt za zhruba 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč) měl mimo jiné vyřešit i dopravu v této části města. Kruhový objezd v blízkosti centra, který je už dnes na hranici propustnosti, měla nahradit světelně řízená křižovatka.
    Pětipodlažní objekt měl být zapuštěn do svahu a na jeho střeše plánovali architekti park. Nabídnout měl 35.000 metrů čtverečních obchodních ploch a parkoviště pro 850 aut. Projekt ale ztroskotal a ECE se soudí se státem. Jako náhradu za zmařenou investici požaduje zhruba 1,8 miliardy korun (70 milionů eur). V Liberci už ale ECE stavět nebude, po skončení arbitráže chce stavební pozemek prodat. ČTK to již dříve řekl jednatel Josef Tobek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články