VUT chce v Brně-Medlánkách stavět výzkumné centrum za miliardu

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
15.06.2010 13:55
Brno - Vysoké učení technické plánuje vybudovat v Brně-Medlánkách nové výzkumné centrum stavebních materiálů a technologií. Projekt za 1,05 miliardy korun se uchází o podporu z evropských fondů. Výzkumné centrum nazvané AdMaS - Pokročilé stavební materiály, konstrukce a technologie už získalo pravomocné územní rozhodnutí. "VUT kvůli tomu provedlo největší výkup pozemků ve své historii," řekl dnes novinářům kvestor brněnské techniky Vladimír Kotek.
    AdMaS nedávno postoupil do mezinárodního hodnocení v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle představitelů školy má projekt dobré předpoklady pro získání peněz. V Česku podle brněnské techniky chybí instituce, která by integrovala dílčí poznatky badatelů v oboru stavebního výzkumu.
    Nový výzkumný areál poslouží stavební fakultě, která dnes sídlí v centru města. "Fakulta má pozemky na Kraví Hoře, ale nemůže tam takové výzkumné pracoviště stavět," uvedl rektor Karel Rais. Proto škola vybrala vhodné pozemky mezi univerzitním kampusem Pod Palackého vrchem a letištěm v Medlánkách.
    Centrum AdMaS bude podle projektu komplexní výzkumnou institucí v celé oblasti stavebnictví. Tři divize centra se zaměří na pokročilé stavební materiály, pokročilé konstrukce a matematické modelování. Nově vybudované haly poskytnou prostor k experimentům a výzkumu. Vědci si kladou za cíl například vývoj nových stavebních materiálů, diagnostických metod kvality materiálů i konstrukcí, ale také teoretických výpočtových modelů.
    Do centra AdMaS v případě uskutečnění projektu přejdou výzkumné týmy, které nyní nemají pro svou práci ideální podmínky. Přesto si připisují úspěchy. Před časem se například expertům ze stavební fakulty podařilo vyvinout nekovové výztuže stavebních konstrukcí, které jsou pevnější než běžně používaná ocel a zároveň levnější než obdobné zahraniční materiály.
    Původně kosmické technologie na bázi skleněných a uhlíkových vláken začaly do stavařiny silněji pronikat po teroristických útocích na New York v roce 2001. Ukázalo se, že kdyby "dvojčata" měla takové výztuže, nemusela být jejich zkáza tak rychlá, uvedl Rais.
    VUT připravuje také další projekty financované z evropských fondů. S dalšími vědeckými a univerzitními pracovišti se podílí například na přípravách Středoevropského technologického institutu CEITEC. Na projekt NETME získala škola 768 milionů. Ve výzkumném centru budou mladí vědci vyvíjet nové materiály a postupy pro komerční sféru.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kdo to bude
MO
15.06.10 02:57
projektant
mufna
15.06.10 04:39
objasnění :)
Mara
16.06.10 12:28
zobrazit všechny komentáře

Související články