Vizitky osobností, které Riedlbauch doporučí na šéfa NG

Vložil
ČTK
03.06.2010 20:45
Praha

Praha - Vizitky osobností, které ministr kultury Václav Riedlbauch doporučí svému nástupci jako kandidáty na místo ředitele Národní galerie (NG) v Praze (řazeno abecedně):
    
Jiří Fajt (nar. 1960 v  Praze) - historik umění, bývalý šéf Sbírky starého umění NG. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze (1983) a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1994). V druhé polovině 80. let pracoval jako myč oken, později pracoval v Lapidáriu Národního muzea v Praze (1988 až 1993), v  letech 1994 až 2000 byl zaměstnán v Národní galerii, od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Od roku 2000 působí zejména v Německu, přednáší na univerzitách v  Berlíně a Praze. Fajt se jako kunsthistorik specializuje na středověké umění, je autorem řady publikací a článků v domácích a zahraničních časopisech, editoval několik sborníků nebo výstavních katalogů. Na kontě má jako kurátor řadu výstav, k těm nejznámějším patřily expozice Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV. nebo Karel IV., císař z Boží milosti. Patří ke kritikům současného šéfa NG Milana Knížáka.
    
Marek Pokorný (nar. 1963 v Humenném - SR) - současný ředitel Moravské galerie Brno. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Poté působil jako novinář, výtvarný kritik a kurátor současného umění. Pracoval na vedoucích a editorských místech v kulturních rubrikách deníků Prostor, Lidová demokracie, Mladá fronta Dnes a časopisu Týden. Založil a editoval Detail, první časopis věnovaný polistopadové výtvarné scéně. V 90. letech organizoval řadu výstav v různých českých galeriích (např. expozice Jana Merty, Krištofa Kintery). Pořádal také výstavy současného umění ve foyer Poslanecké sněmovny. Tři roky prožil v Římě. V letech 2003 a 2004 byl hlavním kurátorem Domu pánů z Kunštátu v Brně. Jako ředitel Moravské galerie se věnuje také publicistické a kurátorské činnosti. Moravská galerie v Brně pod jeho vedením například zakoupila Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy, podílí se na pořádání úspěšných muzejních nocí v Brně či plánuje velkorysou rekonstrukci Místodržitelského paláce.
    
Vladimír Rösel (nar. 1966) - ekonom a finančník. Je zakladatelem, společníkem a jednatelem společnosti Lombard Advisory Partners s.r.o., která se zabývá investicemi, správou soukromého kapitálu, restrukturalizací podniků a obchodem s nemovitostmi. Podle obchodního rejstříku je i vedoucím poradenské společnosti v oblasti investic a financí s názvem Fieldstone Private Capital Group - organizační složka, jejímž zakladatelem je stejnojmenná londýnská firma. Podle dostupných informací kariéru finančníka Rösel zahájil v roce 1991 v londýnské Bankers Trust. V minulosti údajně působil i jako lektor v pražské NG. V roce 2006 jej týdeník Euro označil za odborníka na letecký průmysl, jeho Lombard Advisory Partners se podílela na úspěšném dokončení restrukturalizace tradičního českého výrobce leteckých motorů, podniku Walter.
0 komentářů
přidat komentář

Související články