Funkcionalistická budova pošty v Šumperku je kulturní památkou

Vložil
ČTK
30.05.2010 09:00
Šumperk

Ernst Wiesner

Šumperk - Budova pošty na ulici generála Svobody v Šumperku se dostala na seznam chráněných kulturních památek. Památkáři ji tam zařadili proto, že patří mezi nejvýznamnější doklady meziválečné funkcionalistické architektury v zemi. ČTK to dnes sdělil spolupracovník olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Tomáš Tichák.
    Nárožní poschoďová budova ve tvaru obráceného písmene L byla podle návrhu význačného brněnského architekta Ernesta Wiesnera postavena v roce 1937. Objekt někdejšího poštovního a telegrafního úřadu je podle památkářů cenný pro své velkorysé hmotové členění, eleganci a ušlechtilou monumentalitu.
    "Má například také nezvykle řešenou střechu, pokrytou původně břidlicí a nyní její náhražkou, která odpovídá svým tvarem klášterní klenbě," poznamenal Tichák. Památkou se budova stala na podnět olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.
    Do seznamu kulturních nemovitých památek byla už dříve zařazena i další z šumperských funkcionalistických staveb. Čtyřposchoďový bývalý obchodní a obytný Katzův dům na šumperské Hlavní třídě, postavený v roce 1930 podle projektu architekta Ernsta Hantschla, se památkou stal už v roce 2007.

> Wiesnerův soutěžní návrh na Budovu poštovního a telegrafního úřadu v Šumperku
0 komentářů
přidat komentář