Holešovický meziválečný areál Ferra v ohrožení

Zdroj
Petr Vorlík, VCPD ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
04.05.2010 12:35
Otázka výškové zástavby a zranitelného pražského panoramatu už byla v nedávné minulosti mnohokrát zmiňována. Na pozadí diskusí o pankrácké pláni se však poněkud zapomíná i na jiné aktuálně dotčené lokality. Jednou z nich jsou bezesporu také Holešovice.
Po navýšení hladiny zástavby u předpolí Libeňského mostu se totiž pozornost nenasytného stavebního trhu obrátila i na další atraktivní a relativně dostupné pozemky, zejména místní průmyslové areály. V jednom prostoru se vedle sebe střetávají úspěšné, kultivované konverze (továrna na plynoměry, parní mlýny, DOX, M Factory...) a obrovský tlak na výtěžnost pozemků.
Starousedlíky tak od břehů Vltavy izolovala hradba nových bytových domů Prague Marina v Holešovickém přístavu; panoramatu čtvrtě nově dominuje výšková budova A7 v areálu pivovaru; ve fázi projednávání jsou také dva stopadesátimetrové ( ! ) mrakodrapy na pozemku zbořené továrny Tesla a nadmíru velkorysá výstavba je plánována i v prostoru železničního areálu Bubny (Orco), která si i přes nevšední celkovou rozlehlost pozemku vyžádala kontroverzní vyškrtnutí několika cenných, čerstvě zapsaných objektů ze seznamu kulturních památek a následný demoliční výměr.
Další ukázkou bezohlednosti vůči kulturnímu dědictví a pověstným políčkem do tváře přívětivých Holešovic se patrně stane trojice výškových budov, která by měla vyrůst na místě proslulého a dosud unikátně dochovaného meziválečného průmyslového areálu Ferra od architekta Josefa Kříže (1928 - 1929, viz fotografie a Registr průmyslového dědictví). Obskurní polyfunkční komplex Phoenix City byl nedávno představen na internetových stránkách městské části Praha 7.
0 komentářů
přidat komentář