V Praze začíná výstavba nových stanic trasy metra A

Vložil
ČTK
12.04.2010 16:25
Praha

Praha - V Praze začala výstavba nových stanic trasy metra A. Vedení hlavního města dnes společně s představiteli dopravního podniku a stavební firmy poklepali na základní kámen. Nový úsek za téměř 19 miliard korun, který povede z Dejvické do Motola, bude zprovozněn v roce 2014. Poté by stavaři měli pokračovat ražením dalších tunelů k ruzyňskému letišti, řekl dnes primátor Pavel Bém (ODS).

    "Před čtyřmi lety jsme slíbili výstavbu nových stanic metra trasy A. Dnes tento slib naplňujeme," řekl Bém. Prodloužení trasy A je podle něj důležité především pro Prahu 6 a oblast Vítězného náměstí, ze kterého by po dostavbě měla ubýt autobusová doprava.
    Na trase A za čtyři roky přibudou stanice Červený vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Délka trasy pražského metra se tak prodlouží o více než šest kilometrů. Stavba bude stát asi 18,7 miliardy korun, Praha by ale měla získat zhruba osm miliard korun z fondů Evropské unie. Zakázku od dopravního podniku získalo sdružení společností Metrostav a Hochtief CZ.
    Do budoucna se počítá s rozšířením trasy A na letiště Ruzyně přes zastávky Bílá Hora, Dědina, Dlouhá Míle a Staré letiště. Magistrát předpokládá, že tento úsek bude zprovozněn do roku 2018.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A vs. D
IT
12.04.10 05:20
zobrazit všechny komentáře

Související články