Proti bourání domu kultury Inwest v Plzni vznikla petice

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
02.03.2010 10:05
Plánované zbourání kulturního domu Inwest na Americké třídě v Plzni může ohrozit některé kulturní akce, které se v místě nyní konají. Jsou to například hudební anketa Žebřík, divadelní představení i maturitní plesy. Majitel chce objekt zbourat do dvou let. Ve městě kvůli tomu vznikla petice, zjistila ČTK u zástupců města a pořadatelů kulturních akcí.


    "Je ve hvězdách, zda hudební ceny Žebřík budou moci nadále pokračovat v Plzni. Ideální by bylo, kdyby vznikl nějaký adekvátní prostor, což se, pokud vím, neplánuje," řekl Jarda Hudec, pořadatel celorepublikové ankety. Žebřík patří mezi velké hudební události roku a v Plzni se díky němu už 18 let schází na jednom pódiu ti nejlepší z české hudební scény.
    Podle Kristiny Štěpánové z odboru propagace plzeňského magistrátu bude demolice Inwestu ranou i pro pořadatele dalších akcí. Městu chybí kongresové centrum a dům na Americké třídě plní funkci místa, kde se konají veletrhy a výstavy, například veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP. "Jiné takové prostory tu nejsou," uvedla Štěpánová. Plzeň by podle ní potřebovala kongresové centrum, klidně i někde na okraji. Ve městě chybí nabídka objektu s kapacitou více než 1000 míst.
    Náměstkyně primátora Marcela Krejsová ČTK řekla, že nemá o Inwestu žádnou informaci. "Je to problém privátního investora, který nemá potřebu s městem komunikovat. Pouze se mi doneslo, že kulturní dům má před sebou poslední sezonu," uvedla. Podle ní by mohl v budoucnu posloužit například Parkhotel, jenž disponuje sálem pro tisícovku lidí. Dalším kongresovým centrem by mohla podle Krejsové být například Měšťanská beseda.
    Místo dnešního domu kultury plánuje vlastní, developerská firma Amádeus Real, nákupní centrum. Do dvou let by chtěla začít s demolicí.
    Veřejnou petici do týdne představí mladí plzeňští architekti, kteří upozorňují, že v metropoli vznikne další nákupní plocha. "Petici už máme hotovou, teď jen rozhodneme, jakou formou ji budeme šířit dál," uvedl architekt Jakub Mareš. Podle něj nejde ani tak o nový návrh objektu, ani o samotné bourání stávajícího. "Jde o to, že když se něco bourá a navrhuje něco nového, tak by to mělo být s rozmyslem. Nákupní plocha v Plzni už není potřeba, navíc ve výjimečném prostoru centra města," uvedl.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kultura proti obchodu? Bez šance?
raval
02.03.10 11:39
DK a petice
Filip Kastl
02.03.10 01:00
Hodnotna architektura???
Lukas Soukup
03.03.10 02:05
Kultura v Plzni ?
J.H.
25.03.10 12:31
zobrazit všechny komentáře

Související články