Bruntálské náměstí bude po 70 letech zdobit kašna za 2,2 milionu

Vložil
ČTK
02.03.2010 09:45
Hlavní bruntálské náměstí bude po zhruba 70 letech zdobit nová kašna. Na vybudování vodního prvku za 2,2 milionu korun město získalo dotaci z Evropské unie v poloviční výši. Fontána, která bude symbolizovat řeku stékající z nedalekých Jeseníků, by mohla zdobit náměstí už v červnu. ČTK to sdělil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

    "Vodní prvek měl centrální náměstí doplnit už několikrát, plocha je na jeho instalaci připravena od rekonstrukce v roce 2004. Prioritu ale měly jiné investice a město především hledalo vhodný dotační titul," vysvětlil mluvčí. Nakonec se Bruntálu, který je členem Místní akční skupiny Hrubý Jeseník, podařilo získat dotaci 1,1 milionu Kč z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.
    Návrhy nové kašny pro náměstí Míru zpracoval v roce 2008 ostravský ateliér OSA projekt. Vítěznou variantu s pracovním názvem Řeka doporučil městu architekt Milan Dvořák, který je autorem rekonstrukce celého náměstí. Motivem kašny je stékající horská řeka, která vytváří vodní hladinu s osazenou otáčivou koulí. Architekti při jejím návrhu vycházeli z pojetí Bruntálu jako "města mezi horami a vodou", zohlednili také opravenou kašnu na nedalekém Zámeckém náměstí.
    Na hlavním bruntálském náměstí stávala dřevěná kašna už v 19. století. V roce 1907 ji nechal tehdejší starosta nahradit kašnou z mramoru, která náměstí zdobila do roku 1939. Za války byla rozebrána a náměstí je od té doby bez vodního prvku, což by se mělo změnit už v červnu při oslavách Dnů města.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
otřesný hnus
Petr
02.03.10 10:04
otáčivá koule!
Johansen
02.03.10 05:37
takyarchytekti, všeumělové z ČVUT
takyarchitekt-vseumel
07.03.10 01:29
zobrazit všechny komentáře

Související články