Z průběhu studentského workshopu Trojská louka

Vložil
Petr Šmídek
21.04.2010 23:55


- Od 6.-12. dubna 2010 probíhal pod záštitou Tomáše Drdáckého, starosty městské části Praha-Troja, na břehu Vltavy týdenní workshop téměř čtyř desítek studentů tří univerzit z norského Trondheimu, Prahy a Liberce.

- Devět skupin, pod vedením prof. Sami Rintaly, prof. Ivana Kroupy a doc. Zdeňka Fránka pracovalo na zhmotnění konceptu s pracovním názvem “Artificial Forest“.

- Domovem pro následující týden bylo místo záplavové louky obklopené řadou vzrostlých stromů a vymezené nově postaveným protipovodňovým valem.

- Vedoucí profesoři mohli zvolit variantu, kdy bude úsilí 36. párů rukou soustředěno do jednoho dokonalého projektu. Nakonec se přijalo riziko, že se ne všech devět konceptů podaří udržet až do konce, ale každý tým bude moct skutečně realizovat to, co sám chce a zkušení profesoři je podpoří v tom, aby zbytečně neobjevovali Ameriku a vyvarovali se zbytečně komplikovaným a nákladným řešením.

- Oficiálním jazykem workshopu byla angličtina, trvalo však několik dní než ve všech týmech našli společnou řeč.

- Představa, co by mělo vzniknout, se rodila přímo na místě. Někdy dokonce až ve chvíli, kdy týmy teoretizovat přestaly a začaly tvořit rukama.

- Původním záměrem bylo využít materiál, který se nachází přímo na místě. První dny však všichni měli potřebu pracovat s něčím neobvyklým, co se muselo koupit až na druhém konci Prahy. Po rozpočítání grantu na devět dílů mezi všechny týmy, nákupní horečka opadla a začal se hledat místní potenciál.

- Troja oplývá spíše atmosférou poklidné švýcarské vesnice než pražského hektického velkoměsta. Obyvatelé mají k sobě blíž, pomáhají si, společně se účastní společenského života, což se promítlo i na organizaci workshopu: lidé v čele se starostou se všemi silami snažili pomáhat, nic pro ně není problém a naše tužby dokázali operativně naplnit během několika hodin.

- Všech devět projektů, které vznikly během mezinárodního workshopu, můžete od 13. dubna 2010 sami zažít na Trojské louce.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
skvělé
Lenka Křemenová
28.04.10 11:51
zobrazit všechny komentáře

Související články