NPÚ opět varuje před stejným pokračováním opravy Karlova mostu

Vložil
ČTK
24.11.2009 16:15
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) znovu uvádí, že pokud se nezmění současný způsob oprav Karlova mostu, může být tato národní kulturní památka během dalších etap rekonstrukce nenávratně poškozena. Práce na obnově mostovky a parapetů hodnotí NPÚ stále kriticky, byť podle odborníků nastalo po kritice státní památkové inspekce určité zlepšení. Kvalita prací stále ještě zdaleka neodpovídá významu památky, uvádí NPÚ.

    NPÚ podobné stanovisko vydal již letos v květnu, sloužilo mimo jiné jako podklad pro vydání rozhodnutí magistrátu, tedy nadřízeného orgánu památkové péče a zároveň vlastníka mostu a zadavatele jeho rekonstrukce. V něm NPÚ mimo jiné mezi konkrétními opatřeními, která by měla být uložena majiteli památky, navrhuje přerušit kamenické a izolatérské práce až do doby, kdy bude nalezen optimální způsob práce. Magistrát ale do svého rozhodnutí vydaného v srpnu tyto návrhy nezapracoval.
    Komise pro obnovu Karlova mostu, poradní orgán ředitelky NPÚ, se proto na svém zasedání před několika dny zabývala kritickým rozborem tohoto magistrátního rozhodnutí. "Tuto alarmující skutečnost lze jen těžko nedat do souvislosti s faktem, že při obnově Karlova mostu jsou investor a výkonný orgán (státní památkové péče) jedna a tatáž instituce," uvádí komise. Vypracovala proto podrobný rozklad rozhodnutí magistrátního památkového odboru, který je možné nalézt na adrese www.npu.cz.
    Nastávající etapy obnovy mostu se dotknou jeho nejcennějších dochovaných partií, jako jsou stěny či klenby. Podle komise je pro tyto části oprav třeba zásadně změnit přístup investora i režim celé obnovy. Ten by měl zajistit včasné a důkladné zpracování stavebněhistorického průzkumu, podrobné projektové dokumentace a aktivní účast architekta i restaurátora s dostatečnými zkušenostmi z obnovy památek při přípravě dokumentace i během obnovy - právě tyto aspekty podle odborníků dosud vlastník zanedbával.
    Oproti květnovému prohlášení dnes vedení NPÚ zastává názor, že vzhledem k pokročilé roční době by stavba neměla být v této fázi obnovy zcela zastavena, neboť by to mohlo znamenat nevratné škody na národní kulturní památce.
    Údajně závažné nedostatky při současné rekonstrukci Karlova mostu zjistila před rokem inspekce ministerstva kultury. Praha od počátku kritiku odmítá. NPÚ dlouho ke kritice oprav mostu mlčel, letos v březnu v něm vznikla zmíněná komise. Podle vyjádření NPÚ se Karlův most, jedna z nejvýznamnějších památek v celé zemi, která se stala téměř její ikonou, opravuje způsobem, který nesplňuje ani základní standardní postupy, používané při opravách kulturních památek mnohem menšího významu.
    Opravám od počátku také sice přihlíží zástupce NPÚ, ale nadřízeným orgánem památkářů je příslušný magistrátní odbor; podle kritiků rekonstrukce mostu je případ také jedním z nejmarkantnějších důkazů špatného systému památkové péče, který charakterizuje takzvaná dvojkolejnost.
    V minulých dnech se na základě trestního oznámení nově vzniklé Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) začala opravou mostu zabývat policie. Trestněprávní odpovědnost podle jejích zástupců nese vlastník památky, tedy hlavní město Praha. Policie se rekonstrukcí mostu zabývá pro podezření z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Pachatelům takového činu lze podle trestního zákoníku uložit až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Petice za záchranu Karlova mostu
Tomáš Vaverka
26.11.09 01:40
povedená petice
Milan
29.11.09 05:44
k petici
komentátor
29.11.09 09:20
Ke kritikům petice
H.
29.11.09 10:07
dodatek
H.
29.11.09 10:19
zobrazit všechny komentáře

Související články