Policie se začala zabývat rekonstrukcí Karlova mostu

Vložil
ČTK
19.11.2009 16:20
Praha

Praha - Policie se začala zabývat současnou rekonstrukcí Karlova mostu. Novinářům to dnes řekli zástupci památkářské asociace, která v  říjnu podala kvůli opravě mostu trestní oznámení. Podle nich již policie zahájila výslechy svědků. Informaci o tom, že se případem zabývá policie, ČTK potvrdila Šárka Pokorná z obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.
    Kdo zatím u výslechu byl, Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) neuvedla. Trestněprávní odpovědnost podle jejích zástupců nese vlastník památky, tedy hlavní město Praha. "Vzhledem k tomu, že se v případě selhání některých vysoce postavených veřejných činitelů při obnově Karlova mostu jedná o velmi delikátní záležitost, asociace věří, že policie nebude politickými kruhy ovlivňována a zůstane v celé věci nestranná, jako je tomu dosud," řekl dnes novinářům Martin Kadrman z ASORKD.
    Asociaci stejně jako dalším kritikům opravy mostu, například Klubu za starou Prahu, vadí především to, že před zahájením oprav nebyl údajně zpracován stavebně-historický průzkum a že nebyli informováni archeologové. Nelíbí se jim také zvolený způsob rekonstrukce.
    Zástupci stavebníků a magistrátu ale opakovaně pochybení, s jejichž odhalením přišla před rokem památková inspekce, odmítají a postup prací hájí. Připouštějí pouze dílčí nedostatky, které jsou podle nich již odstraněny. Zároveň ale odbor kultury a památkové péče pražského magistrátu ve svém letošním rozhodnutí uvedl, že město Karlův most při rekonstrukci dostatečně nechrání před poškozením a znehodnocením.
    Památkový odbor magistrátu nakonec městu, tedy sám sobě, udělil pokutu ve výši 54.000 korun. A to za údajně formální chyby v dokumentaci, tedy chybějící nový stavebně-historický průzkum.

Související články