Moravská galerie plánuje zastřešit nádvoří a přilákat více lidí

Vložil
ČTK
02.11.2009 19:20
Praha

Antonín Novák

Brno - Moravská galerie dnes představila první návrhy na rekonstrukci Místodrži- telského pláce, které počítají se zastřešením nádvoří a zpřístupněním areálu z Běhoun- ské ulice. Cílem všech úprav je do paláce přilákat více lidí, především o víkendech a svátcích. S úpravami musejí souhlasit památkáři, kterým se návrhy zatím příliš nezamlouvají, řekl dnes novinářům architekt Antonín Novák. Opravy mají stát kolem 450 milionů korun, hlavní část chce galerie získat z evropských fondů.

    Projekt počítá s tím, že v prostorách Místodržitelského pláce, jehož hlavní část využívá galerie pro své stálé i dočasné výstavy, vznikne národní metodické centrum nových strategií muzejní prezentace.
    "To by se mělo zabývat tím, jaké významy mohou uměleckým dílům přiřazovat různé způsoby jejich prezentace. Budeme se snažit definovat nejvhodnější typy prezentací pro konkrétní díla. Zda například obraz jen pověsit na zeď a přiložit text, nebo jej doplnit animací či nějakou technologií," řekl ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.
    Podle Nováka by se měla budova paláce stát magnetem k návštěvě centra Brna, které se v důsledku výstavby obchodních center na okraji města postupně vylidňuje. Klidová zóna pod zastřešeným nádvořím by měla nabízet aktivity pro celou rodinu. "Pro děti tu budou ateliéry, maminky si sednou do kavárny a tatínek se podívá na sbírku umění renesance," řekl Novák.
    V přízemí paláce plánuje galerie vybudovat takzvaný trenažér s rozsáhlým zázemím nejrůznějších panelů a druhů osvětlení. Sloužil by pro konání workshopů pro veřejnost, ale mohly by je pro krátkodobé expozice a experimenty využívat například umělecké školy a jiné muzejní instituce. "Jde nám o to, jak se budou díla vystavovat. Aby lidé rozuměli tomu, co v muzeu uvidí," dodal Pokorný.
    První fáze rekonstrukce Místodržitelského paláce by podle představitelů galerie mohla začít nejdříve příští rok a skončit kolem roku 2012. Palác přiléhá ke kostelu svatého Tomáše a spolu s ním tvoří hlavní dominantu Moravského náměstí. Kromě stálé sbírky starého umění jsou uvnitř sály pro aktuální výstavy, koncertní sál pro 150 lidí, kavárna a muzejní obchod. Na nádvoří se v létě konají rockové a jazzové koncerty.
    Na místě paláce stával od středověku augustiniánský klášter. Nynější podobu získala budova hlavně díky barokní přestavbě v 18. století. Po vystěhování augustiniánů využívaly palác nové státní, zemské a stavovské úřady. Jako sídlo úřadů a zemského prezidenta sloužil i po roce 1918. V letech 1955 až 1989 sídlilo v budově Muzeum dělnického hnutí Brněnska.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tak to je nářez
Václav
03.11.09 02:11
zobrazit všechny komentáře

Související články