Jihomoravský kraj vzkřísil záměr stavby podzemní dráhy v Brně

Vložil
ČTK
19.10.2009 20:35
Brno

Brno - Jihomoravská krajská rada prosazuje, aby se do pěti let začala v Brně stavět podzemní dráha. Záměr starý 40 let, který se nikdy neuskutečnil kvůli nedostatku peněz, chtějí radní propojit s přesunem vlakového nádraží. Podle hejtmanovy náměstkyně Anny Procházkové (ODS) je třeba, aby se cestující z odsunutého nádraží dostali pohodlně do centra Brna. Pouhá tramvajová doprava by to nezaručila, řekla dnes Procházková novinářům.

    Kraj by podle Procházkové měl do konce roku vybrat tým projektantů a architektů, který zpracuje na stavbu dokumentaci pro územní rozhodnutí. "Zpracovává se zadání a bude se vypisovat výběrové řízení na tuto studii. Je to důkaz toho, že máme eminentní zájem, abychom se v přípravě posunuli dál," řekla Procházková.
    Podle náměstkyně by první úsek podzemní dráhy se třemi zastávkami měl být postaven do konce roku 2016. Do konce roku 2013 by do Bruselu měla odjít žádost o evropské peníze. Na financování, jehož výše podle Procházkové není zatím známa, by se měl podílet kromě EU stát, kraj i město.
    Kraj projekt takzvaného severojižního kolejového diametru oprášil poté, co brněnští zastupitelé nedávno odmítli stavbu takzvané rychlodráhy. Měla spojit staré nádraží s novým v odsunuté poloze, podle zastupitelů však nebyla rychlodráha zanesena v územním plánu a přestavbu železnice by tak zdržela. Nešlo by na ni prý kvůli tomu získat evropské peníze. Diametr podle Procházkové tímto problémem netrpí.
    "Je jak v územním plánu města Brna, tak ho má kraj v návrhu zásad územního rozvoje," uvedla. Krajští zastupitelé by zásady, tedy krajský územní plán, měli schválit příští rok.
    Podzemní dráha by měla procházet Brnem z jihu na sever. Z nového železničního nádrží by měla přijet k tomu současnému a dál zastavit na Moravském náměstí. Další zastávky by měly být na Konečného náměstí, Šumavské, Tererově, Královopolské a u technické univerzity. Trať by se pak měla napojit na železnici na Tišnov.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
proč tunel?
tenpepek
19.10.09 11:00
TUNEL
MUFNA
20.10.09 09:15
Podzemní dráha v Brně
Ing.arch. Josef Myslivec
22.10.09 01:03
zobrazit všechny komentáře

Související články