ČKA vyzvala k většímu využívání architektonických soutěží

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
18.08.2009 14:50
Praha

Praha - Z 1800 veřejných zakázek na pozemní stavby za poslední rok jich bylo jen 20 uzavřeno architektonickou soutěží. Podle názoru České komory architektů (ČKA) by přitom v porovnání s okolními státy mělo z  architektonických soutěží vzejít 40 až 60 zakázek ročně. Novinářům to dnes sdělil člen představenstva ČKA Jan Sapák.
    "Veřejné architektonické soutěže skomírají v naší společnosti na úbytě a přitom je to jeden z  nejefektivnějších způsobů, jak tyto úkoly zadávat," uvedl Sapák. Představitelé ČKA zaslali dopisy zástupcům 20 politických stran, ve kterém informují o situaci ve veřejných zakázkách. Zároveň krajským hejtmanům navrhují návštěvu, během které je seznámí s principy architektonických soutěží. Mimo jiné chtějí poopravit názory některých investorů, podle kterých architektonická soutěž stavbu zdrží a prodraží.
    Architektonickou soutěž by si podle komory zasloužila například výstavba soudních budov, jak dokazuje případ Justičního paláce v Brně. Jeho stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila.
    Komora připouští, že bez ohledu na výsledek architektonické soutěže se často staví podle pořadavků investorů. "Vítězství v soutěži neznamená automatické zadání zakázky," podotkl Sapák. Jako příklad může sloužit stavba ostravské Moravskoslezské vědecké knihovny známé jako "Černá kostka", jejíž projekt i přes vítězství v soutěži neuspěl. Moravskoslezský kraj se rozhodl, že od původního projektu zcela ustoupí. Knihovnu chce vybudovat levněji, a její podobu by tak měli navrhnout uchazeči o její výstavbu. Na podporu původního projektu vznikla petice. "Jedná se o nekalý přístup k výsledkům soutěže," míní sekretář ČKA Jiří Plos.
    Podle ČKA je architektonická soutěž osvědčeným nástrojem, jak mobilizovat nejlepší lidské schopnosti a zamezit korupci a klientelismu. Také upozorňují na její dlouholetou tradici sahající do 15. století, kdy zakázku na dveře a kopuli dómu Santa Maria del Fiore ve Florencii získal v soutěži do té doby neznámý tvůrce Filippo Brunelleschi.
    V České republice se například díky architektonické soutěži uskutečnila stavba Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Stejným způsobem vznikla řada budov velvyslanectví v zahraničí, nyní je například vypsána veřejná soutěž na stavbu ve Washingtonu. Ve světě pak díky soutěžním návrhům vznikla stavba Opery v  Sydney nebo Centre Pompidou v Paříži.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
čím méně, tím lépe
Václav
20.08.09 06:46
logické doplnění
Václav II
20.08.09 01:38
to: Václav
Sébastien
20.08.09 02:55
zobrazit všechny komentáře

Související články