Kraj chce v Ostravě postavit knihovnu podle nového projektu

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
11.06.2009 21:35
Ostrava

Ostrava - Kraj chce, aby do roku 2014 vznikla v Ostravě plánovaná Moravskoslezská vědecká knihovna. Na její vybudování město čeká už roky. Stávající knihovna od svého vzniku v roce 1951 sídlí v nevyhovujících prostorech a zahájení výstavby nové se několikrát odsouvalo mimo jiné kvůli problémům s financováním. Celkové náklady na stavbu však musejí být maximálně 850 milionů korun, což bude jedna z podmínek při výběru dodavatele. Stavbu knihovny by měl zaplatit stát a kraj. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Svatomír Recman (KSČM).
    Kraj v dubnu vybudování roky plánované knihovny odložil s odůvodněním, že ministerstvo kultury na její výstavbu pro letošní rok neuvolní kvůli hospodářské krizi plánovaných 220 milionů korun. Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) později přislíbil, že kraj knihovnu vybuduje, ale levněji než počítal původní projekt. Vybudování knihovny a s ní spojeného parkovacího objektu mělo podle původního projektu stát zhruba 1,5 miliardy korun.
    Knihovna se stala předmětem sporu mezi současným (ČSSD a KSČM) a bývalým (ODS a KDU-ČSL) vedením kraje. Nové vedení kraje vytýkalo předchůdcům, že ministerstvo peníze neuvolnilo nejen kvůli krizi, ale i s ohledem na skutečnost, že kraj loni ještě za předchozího vedení zrušil výběrové řízení na dodavatele. ODS se naopak hájila tím, že nejlevnější nabídka tehdy o 200 milionů přesahovala plánované náklady a stávající krajská reprezentace měla dostatek času na vyhlášení nového výběrového řízení.
    Původní knihovna měla být financována nejen z prostředků kraje a státu, ale především Evropské unie. Evropská komise na výstavbu knihovny schválila 600 milionů korun. Tyto peníze však nyní budou přesunuty do oblasti školství a zdravotnictví. Na nový projekt knihovny by mělo být použito 490 milionů korun ze státních prostředků, které má kraj slíbeny, a dalších 360 milionů korun by měl doplatit kraj.
    Kraj tak zcela upouští od původního projektu, v němž podoba knihovny vzešla z  architektonické soutěže. Podobu knihovny by tak nově měli navrhnout uchazeči o  její výstavbu. Palas tvrdí, že přestože cena bude důležitým kritériem, bude se hodnotit i vzhled stavby. "Samozřejmě, že bychom nechtěli, aby tady stála nějaká hnusná stavba," uvedl.
    Původní místo výstavby proti Domu kultury města Ostravy zůstává nezměněno. Stavět by se mělo začít v roce 2012. Stavba knihovny by měla stát 700 milionů, vybavení a technologie dalších 150 milionů korun.
    Opoziční zastupitel Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že kraj svým rozhodnutím zahazuje desítky milionů korun, které už na přípravu knihovny byly vynaloženy.
    Moravskoslezská vědecká knihovna nyní sídlí v najatých prostorách Nové radnice. Ve svém fondu má přes milion titulů a patří k největším v zemi. Denně ji navštíví v průměru až 1000 lidí.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
devoluce
jiri vitek
12.06.09 10:32
LET LIVE CZECH DEBILISM...
abakus
12.06.09 03:23
neuvěřitelné
Petr Hnátek
12.06.09 07:42
hrůza
Eva
12.06.09 09:04
AKSRN
takyarchitekt
13.06.09 06:10
zobrazit všechny komentáře

Související články