V Klánovicích demonstrovalo proti golfovému hřišti asi 250 lidí

Zdroj
Štěpán Pellar
Vložil
ČTK
05.05.2009 20:30
Znojmo

Praha - V Praze - Klánovicích demonstrovalo dnes odpoledne za zachování tamního lesa asi 250 lidí. Po 17:00 se vydali z nádraží k místnímu obecnímu úřadu. Protestující se domnívají, že klánovičtí zastupitelé chtějí poté, co byl vyměněn starosta, dát souhlas s výstavbou devítijamkového golfového hřiště. Vyzvali je kvůli tomu k odstoupení.
    Golfové hřiště chce v  Klánovickém lese už od 90. let vybudovat společnost Forest Golf Resort Praha. Asi kilometr dlouhý pochod skrze obec pořádala Strana zelených v Klánovicích, Občanské sdružení za Klánovický les, Občanské sdružení Újezdský strom a sdružení Klánovický Soul.
    Na poklidnou akci na místě dohlíželo několik policistů. Demonstranti měli transparenty s nápisy "Bém: Lobby je moje hobby", "Les jsou naše plíce" nebo "Golf v lese je včerejší". Zastupitele vyzvali k zachování nedotčeného lesa v Klánovicích, svého údajného předvolebního slibu.
    Odpůrci golfového hřiště demonstrovali už několikrát přímo v Klánovicích i před magistrátem hlavního města. Tentokrát měla akce podpořit také vyvolání referenda o budoucnosti lesa. Někteří místní obyvatelé už v minulém týdnu začali sbírat podpisy, které by konání referenda umožnily. Podle předsedy sdružení za Klánovický les Borise Procházky by podpisy pro referendum mohli odpůrci golfového hřiště získat do konce tohoto týdne. Už dříve zorganizovali petici za zachování lesa, kterou dosud podepsalo asi 25.000 lidí.
    V lednu letošního roku byl odvolán klánovický starosta Ladislav Hrabal (SZ), který získal popularitu místních obyvatel díky tomu, že vystupoval proti vybudování golfového hřiště. Jeho místo obsadil nestraník Jaroslav Losert, který tuto funkci zastával v letech 2005 až 2006. Podle Procházky bylo Hrabalovi mimo jiné vytýkáno, že nedokázal sehnat peníze na opravu místních komunikací a rozvoj městské části. Procházka se ale domnívá, že výměna starosty byla načasovaná a jsou za ní zájmy společnosti Forest Golf Resort Praha.
    Losert se s  protestujícími dnes setkal, ale příliš je nepotěšil. "Za splnění všech právních náležitostí jsem pro tu stavbu," řekl.
    Golfisté se pokoušejí o obnovení hřiště, které bylo v Klánovicích poprvé otevřeno v době první republiky. Stát ale pozemky po druhé světové válce znárodnil a zalesnil. Odpůrci namítají, že na původním místě dnes rostou stromy staré několik desítek let, které by bylo nutné vykácet. V katastrálním území městské části Praha - Klánovice bylo k 1. lednu 2002 podle webových stránek městské části http://www.praha-klanovice.cz 325 hektarů lesní plochy.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Fakta místo spekulací
Petr Šafránek
06.05.09 10:34
Nezkreslený vývoj kauzy
Jakub Kartous
06.05.09 11:44
já jsem pro
vga
08.05.09 08:15
zobrazit všechny komentáře

Související články