JFK 2009 - vyjádření poroty

Zdroj
studenti FA TUL
Vložil
Tisková zpráva
15.07.2009 07:00
Dámy a pánové,

Jan Holub, váš kolega, nás požádal o stručný komentář k průběhu soutěže o Ježka f kleci. Srovnávání nesrovnatelného v krátkém čase může být nesmyslné. Víte to vy, ví to i porota. Přesto je účast spontánní. Proč? Protože je to hra a hra je základem tvořivosti. Vy posílíte svůj sklon k soutěživosti, přinesete kůži na trh, budete se muset vyrovnat s případným zklamáním. Porotci ukojí svoji zvědavost, vzájemně se okouknou a potichu ohodnotí. Vy i my si na chvíli dopřejeme hru. Ten druh hravosti, který překračuje meze naivnosti a mění se ve způsob vnímání světa.

Přeji vám radost ze života i z práce.

Masák



„dojmy“

- je dobře, že studenti organizují svou vlastní soutěž, kde si zvou do komise pro hodnocení svých semestrálních prací nezávislé architekty z praxe. Měl jsem možnost být účasten v takové porotě a vidím takovou soutěž jako motivační směřující k lepším výkonům a zdravé řevnivosti. Vždy je velice komplikované vybrat tu nejlepší práci a tedy toho „jednoho“ z velkého množství projektů odlišných zadání, rozdílných kategorií architektury a různorodého zadání místa. Kde by se dalo najít společné kritérium neboli norma pro posuzování a hodnocení prací, je snad jen ve studentském přístupu k danému problému, duševní svěžesti, nadhledu, urputnosti, určité nespoutanosti a všedních nezatížeností při přístupu k řešení problematiky toho daného úkolu. Očekával jsem, že všechny zadané práce na mě budou takto koukat a řvát a musím přiznat, že jen z  malého množství projektů tato „hravost a svěžest“ na mě dýchala. Avšak chtěl bych konstatovat, že se nevyskytl žádný projekt tzv. propadák a celkovou úroveň hodnotím jako dobrou a adekvátní liberecké škole. Někomu by se mohlo zdát mé posuzování více kritické, ale je to z toho důvodu že, než kdo jiný „nezatížení studenti“, by měli vnášet do tohoto řemesla posun a nový vzduch k dýchání.

Chtěl bych vzkázat studentům /nejen libereckým/ více odvahy, rebelství, experimentace, odvázanosti, odvážnosti, křiklavosti, otevřenosti, jiskření……… kdo jiný než VY! nebo FY. JAK VYNDAT JEŠTĚDA Z KLECE? TO JE PŘECE JEN VAŠE TAJEMSTVÍ! – UCHOVEJTE SI HO!

Jan Duda

0 komentářů
přidat komentář

Související články