Jehlička s Bémem plánují opravu Klementina

Vložil
ČTK
18.03.2009 23:15
Praha

Praha - Rekonstrukci Klementina, o níž se dosud mluvilo především v souvislosti s potřebou nových prostor pro Národní knihovnu (NK), plánují společně ministerstvo kultury a pražský magistrát. Zvažují i možnosti využití okolních historických objektů. Ve hře jsou i případné změny v dopravě v  přilehlých ulicích tak, aby se mohly některé prostory Klementina více otevřít veřejnosti, sdělil dnes ČTK po jednání pražského primátora Pavla Béma (ODS) s  ministrem kultury Václavem Jehličkou (KDU-ČSL) magistrát.
    Do dvou měsíců vznikne projektová studie včetně rozpočtu, kterou vypracuje komise odborníků v  oblasti architektury, památkové péče a zástupců Prahy i ministerstva. První jednání komise bude příští středu, řekl ČTK ředitel NK Pavel Hazuka, který stojí v jejím čele.
    O revitalizaci Klementina se mluvilo především v  souvislosti s nedávnou soutěží na stavbu nové budovy NK, která má v rozsáhlém barokním areálu své sídlo. Některé práce na rekonstrukci budovy začaly již v  době bývalého ředitele NK Vlastimila Ježka. Ten však opakoval, že největší fáze rekonstrukce Klementina může nastat až po odstěhování novodobých fondů do nové budovy.
    Pro stavbu nové budovy, pro niž se zvažovala podoba vzešlá z  architektonické soutěže, ale zatím v Praze není politická vůle. Také vláda uvádí jako svoji prioritu v této oblasti rekonstrukci Klementina. Ježkův nástupce Pavel Hazuka nevylučoval možnost nového objektu, začal ale také připravovat rekonstrukci Klementina.
    Primátor dnes také navrhl spojit s rekonstrukcí Klementina případnou změnu dopravy v oblasti Křižovnické a Platnéřské ulice, která by do budoucnosti umožnila více otevřít prostory Klementina i Mariánského náměstí. Bém by chtěl hledat větší využití nejen prostor Klementina, ale i  Mariánského náměstí a Nové radnice i rezidence primátora.
    Náročnějším krokem by byl primátorův nápad zapustit dopravu v oblasti Křížovnické ulice a Karlových lázní pod úroveň terénu. Podle něj se o této možnosti již několikrát uvažovalo. Pokud by se tam povrchová doprava dostala pod úroveň terénu, získá se nesmírně atraktivní veřejný prostor v nejexponovanější historické části města, uvedl primátor.
    Zástupci města a ministerstva dnes jednali i o společném projektu budování nového centrálního depozitáře a archivu pro využití organizacemi zřízenými Prahou. Znamenal by podle Béma nejen snížení nákladů, ale především trvalé uživatelské pohodlí pro lidi, kteří budou dokumenty studovat.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
chraň nás ode všeho zlého!
Václav Průcha
19.03.09 07:26
panu Pruchovi
Světlík
19.03.09 01:32
Tak tohle vypadá zlověstně...
šakal
19.03.09 02:35
Světlík
19.03.09 03:09
chraň nás ode všeho zlého 2 !
Václav Průcha
19.03.09 07:06
zobrazit všechny komentáře

Související články