Brno požádá Evropskou unii o peníze na zpřístupnění kostnice

Vložil
ČTK
09.03.2009 18:55
Brno

Brno - Brněnská radnice nejpozději za několik týdnů požádá Evropskou unii o dotaci na zpřístupnění unikátní kostnice pod Jakubským náměstím a kostelem svatého Jakuba v centru města. Radní doufají v to, že z bruselských fondů získají co největší část z předpokládaných nákladů, které činí 37,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

    Brněnská kostnice, objevená teprve v roce 2001, patří k největším podzemním pohřebištím v Evropě. Mohla by se stát turistickou atrakcí, věří Žára. O dokončení rekonstrukce a zpřístupnění jednala radnice několik let se svatojakubskou farností, jež se původně pokoušela získat peníze z takzvaných norských fondů. Nyní obě strany našly shodu, díky níž opravy zaštítí a zorganizuje magistrát.
    Kostnice je už několik let zčásti zrekonstruovaná. Opravena je část pod Rašínovou třídou a Jakubským náměstím. Další, rozsáhlejší část kostnice se nachází pod chrámem. Problémem je vstup do podzemí. Nyní se lidé musejí do katakomb spouštět otvorem, který připomíná kanálovou vpusť. Proto také není kostnice přístupná veřejnosti. Po opravách budou lidé dovnitř vcházet mnohem pohodlněji.
    Podle znalce brněnského podzemí Aleše Svobody obsahuje kostnice desetitisíce kosterních pozůstatků ze zrušeného hřbitova, který kdysi kostel obklopoval. Hřbitov byl u svatého Jakuba už ve 13. století a pohřbívat se na něm přestalo až v 18. století. Tehdy patrně lidé kostry vykopali ze země a přenesli je do kostnice. Další pozůstatky tam možná v raném novověku začali svážet z jiných zrušených pohřebišť.
    K odkrytí kostnice přispěla v roce 2001 náhoda. Při úpravách povrchu náměstí narazili dělníci na klenbu a zeď, za níž se skrývaly prostory zaplněné až po strop starými kostmi. I nyní, když jsou chodby a síně dobře osvětlené, mají citliví lidé při návštěvě podzemí stísněné pocity. Podle mnoha kostí, například proražených lebek, mohou i laici usuzovat na příčinu úmrtí dávných obyvatel města. Znalci však podle zabarvení kostí poznají i oběti morových ran.
    Při opravách chodeb pod ulicí našli archeologové ještě chodbu, která vedla pod kostel do tří zapomenutých velkých síní, jež jsou také plné kostí. Podle brněnské radnice je svatojakubská kostnice druhá největší v Evropě.
0 komentářů
přidat komentář