Zábradlí Karlova mostu se začalo opravovat bez povolení

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
06.11.2008 14:50
Praha

Praha - Kritizovaná oprava zábradlí Karlova mostu začala, aniž by ji předtím povolil příslušný památkový odbor. Investor, tedy město Praha, o závazné stanovisko památkářů požádal až po zahájení ministerské kontroly. Když se začal opravovat most, existovalo pouze závazné stanovisko památkářů k opravě mostovky. Vlastník památky neměl připustit, aby oprava zábradlí začala, řekl dnes ČTK ředitel památkové inspekce Jiří Varhaník.
    Vlastník mostu, tedy město Praha, podle inspekce při současné opravě památky porušil v několik bodech památkový zákon. Například právě tím, že nepředložil orgánu státní památkové péče dokumentaci řešící opravu kamenného zábradlí a přilehlých partií a nevyžádal si jeho závazné stanovisko. Toto stanovisko je rozhodnutím, zda jsou zamýšlené práce z hlediska státní památkové péče přípustné a za jakých podmínek je lze provést. Závazné stanovisko magistrátního odboru památkové péče by si měl vyžádat odbor městského investora.
    Právě opravované zábradlí je terčem kritiky památkové inspekce - shledala dva okruhy pochybení. Ta první spočívají v přípravě a nejsou podle Varhaníka administrativními pochybeními, ale právními. Obnova se zpočátku prováděla bez oznámení archeologům, které je povinné. Vlastník neměl aktualizovaný stavebně-historický průzkum a nezajistil průzkum kamenických značek.
    Druhý okruh pochybení se podle inspekce týká už samotné opravy. Údajně bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil diagnostický průzkum. Odborníkům vadí způsob řezání kamene i to, že nově usazené bloky někde přečnívají a jinde jsou naopak zapadlé, rozdíly jsou až několik centimetrů - nové kusy se svým tvarem a rozměrem neshodují s původními.
    Město jako majitel památky s výtkami nesouhlasí, mělo by se k nim do pátku vyjádřit. S  rezervou vnímá výsledky inspekce i Národní památkový ústav, odkazuje na špatně provedenou opravu mostu ze 70. let, kdy byla použita nevhodná malta a kvůli jejímu působení kamenné bloky praskaly; do mostu také zatékalo. Ministr kultury Václav Jehlička ve středu uvedl, že se při současné opravě staly chyby, pravděpodobně však podle něj ještě půjdou napravit, neboť práce nejsou dokončeny.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Eva
06.11.08 03:34
tomáš marný
TomasMarny002
06.11.08 03:32
zobrazit všechny komentáře

Související články