Damjan Prelovšek dostal čestný doktorát VŠUP

Vložil
ČTK
04.11.2008 00:45
Praha

Praha - Historik umění a bývalý slovinský velvyslanec v České republice Damjan Prelovšek včera dostal čestný doktorát pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Slavnostní ceremoniál se odehrál v bývalém kostele sv. Anny.
    Prelovšek se zabývá především tvorbou svého slavného krajana Josipa Plečnika, který byl v letech 1920 až 1935 architektem Pražského hradu. Architekt byl s rodinou Prelovšeka v úzkém kontaktu - Prelovšek se narodil v domě, jehož interiéry projektoval v Lublani Plečnik pro jeho dědečka. I v domě jsou prvky, které architekt později použil na Hradě - sloupy, kazetový strop, obdobně řešený nábytek, kamenná fontánka, spirální schody do zahrady.
    Damjan Prelovšek si Plečnikovy práce, kterými byl obklopen od dětství, oblíbil natolik, že se dílem svého slavného krajana začal zabývat systematicky. Studoval také ve Vídni, kde zpracoval jeho rané projekty a realizace. Později napsal velkou Plečnikovu monografii, zpracoval podrobné průvodce i knihy o jednotlivých stavbách.
    Od počátku 90. let se stal členem týmu, který připravoval výstavu, knihu a film o Plečnikově díle na Pražském hradě. Bez jeho intenzívní spolupráce by nemohla vzniknout velká výstavní akce roku 1996 v celém hradním areálu nazvaná Architektura pro novou demokracii, napsal o Prelovšekově práci historik architektury a další z autorů výstavy Zdeněk Lukeš.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulace
Milan
04.11.08 08:17
zobrazit všechny komentáře

Související články