Pardubice budou mít opět útvar hlavního architekta

Vložil
ČTK
23.10.2008 16:45
Pardubice

Pardubice - Po mnohaleté odmlce Pardubice zřídí opět útvar hlavního architekta. Živelný rozvoj města si vyžaduje koncepci. Útvar zásadně ovlivní územní plánování, urbanismus a architekturu. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení města.
    "Nechceme jim dvakrát politicky zasahovat do jejich práce, to nikdy nebylo, o to méně by mělo být do budoucnosti," řekl primátor Jaroslav Deml.
    Podle primátora nikdy není pozdě architekty přizvat opět ke spolupráci. Vedení města očekává, že útvar urbanismu a architektury obsadí fundovaný odborník.
    "Naší ambicí při obsazení pozice hlavního architekta bude získání výrazně profilované osobnosti s náležitou odborností, ideálně také s reputací a respektem obce architektů i politiků," řekl tajemník Martin Růžička.
    Útvar začne pracovat příští rok v květnu a bude mít asi 12 zaměstnanců, část jich přijde ze stavebního úřadu. Zhruba pět lidí magistrát přijme. Podstatným úkolem útvaru bude změna územního plánu.
    Útvar hlavního architekta měly Pardubice počátkem 90. let minulého století, v roce 1992 zanikl. Po delší odmlce zastávala post Pavla Pannová, která skončila v roce 2003. Jeho pravomoci pak suploval odbor rozvoje a strategie. Na adresu radnice ze strany a architektů a odborníků ale zaznívala kritika. O tři roky později magistrát proto zřídil "architektonický triumvirát", poradní orgán složený z architektů tří generací, Miroslava Řepy, Milana Košaře a Aleše Kloseho. I ten však zhruba po roce skončil.
    "Mělo to vzniknout už dávno nebo se to spíše nikdy nemělo rušit. Nicméně je dobře, že se k tomu radnice chce odhodlat. Důležité ale je, aby se útvaru hlavního architekta podařilo udržet odbornou nezávislost," řekl před časem ČTK architekt Košař, který řídil první architektonický orgán města do roku 1992.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hurá,
Vích
23.10.08 10:13
www.offcity.cz
oott
24.10.08 10:30
soudruzi nazdar!
kavárenský povaleč
24.10.08 03:48
www.offcity.cz
dan
04.11.08 11:06
zobrazit všechny komentáře

Související články