Vychází nový časopis o české architektuře

Vložil
Tisková zpráva
12.09.2008 00:20
Status quo
Jednou z mnoha definic moderní architektury by mohla být třeba tato: Na rozdíl od Vitruviovy doby, kdy architekt svými stavbami především doplňuje krásu přírodního prostředí, moderní (soudobý) architekt hledá dějinami prověřené civilizační a architektonické axiomy a podle nich navrhuje stavbu vyplývající z jejich pochopení.
Koncept se bude snažit o totéž, co tato definice přisuzuje modernímu (soudobému) architektovi. Každé dva měsíce vám vlastně připravíme jednu skupinovou "semestrální" - v lepším případě "diplomovou" - práci v rozsahu přibližně 100 stran formátu A4.
Usilujeme o aktuálnost reflektovaných témat. Jednotlivá témata se snažíme prezentovat v precizní skladbě domyšlené do všech podrobností. Usilujeme o důkladné osvětlení plasticity daného architektonického příběhu. Ale přísluší nám právo vybírat z celé stavební produkce právě těch pár desítek ročně, které stojí za pozornost?
Odpověď vám nabízíme ve čtyřech bodech:
Základní charakteristiku časopisu jsme se pokusili definovat v Manifestu Konceptu (viz předchozí strana). Když k ní přidáme strukturu a charakteristiku rubrik, máme pohromadě jeden ze základních pracovních nástrojů pro tvorbu časopisu.
Časopis Koncept vznikl jako výsledek celkem 50 let zkušeností dvou osob z působení na architektonické scéně a z práce v příbuzných časopisech (více na www.casopis-koncept.cz).
Hlavní odborné otázky průběžně konzultujeme s naším Sborem odborných konzultantů složeným z předních osobností oboru. Jednou za měsíc se koná společná pracovní schůzka.
Časopis připravujeme podle podrobně stanovené a popsané koncepce a podle připravené a popsané metodiky.

Vydavatel a vlastník
Časopis vydává firma Scanfore, s. r. o., která se zabývá konzultačními službami v oblasti hospodaření s čistými energetickými zdroji a s vodou ve středoevropském regionu. Za společností stojí Erika Pupišová (ČR) a Juha Mustonen (Finsko). Společnost Scanfore shledala projekt Koncept natolik zajímavým, že se ho rozhodla zařadit do svého portfolia činností.
Značku Koncept založil a spoluvlastní vydavatel společně s autory časopisu Jiřím Schmidtem (šéfredaktor) a Věrou Konečnou (editorka).

Koncept pro nás není pouhým časopisem, jsou za ním lidé, kterým věříme. Naším cílem je podporovat jejich myšlenky a společně - i s vámi čtenáři - vytvořit významné profesní fórum současné architektury.
Erika Pupišová a Juha Kalevi Mustonen,
Scanfore, spol. s r. o.

Kořeny – minulost
Když jsem na jaře v roce 1991 nastoupil do Architekta, pracoval jsem tam s přestávkami jako odborný redaktor až do roku 1996. Shodou okolností jsem navrhl a vyrobil první maketu Architekta na formátu A4. Po debatě s tehdejším novým šéfredaktorem Jiřím Horským jsme dospěli k závěru, že novinový formát A3 ve čtrnáctidenní periodicitě nemá příliš velkou naději na dlouhou budoucnost.
Tak začal můj dlouhodobý vztah k odborným médiím o architektuře.
Věra Konečná získávala publicistické zkušenosti a věhlas v masových populárních časopisech o bydlení a životním stylu nebo pravidelnou spoluprací s deníky.
Když jsme se před rokem pracovně setkali, brzy jsme se shodli na představě o odborném tištěném periodiku o architektuře, které nám citelně a dlouhá léta chybí a které má svůj prostor na trhu.

Kořeny – přítomnost
Dnes jsme ve fázi, kdy Koncept jako dvouměsíčník potvrzuje obecný a dlouhodobý trend vývoje profesionálních časopisů o architektuře, tedy především časopisů ERA 21 a Stavby. Aby totiž vůbec bylo možné kvalitně připravit aktuální architektonická témata do publikovatelné podoby, do kratší než dvouměsíční periody časopisu se v našich podmínkách nikdo dostat nedokáže. Přispívá k tomu nedostatek dobrých autorů i nutnost umět si na sebe vydělat.
Myslím si, že současný vztah české veřejnosti k architektuře je ve stádiu zárodku. Potenciál obrovský, využití mizivé. Po období půlstoletí, kdy se naše společnost nechala vláčet totalitními režimy, jsme někde uprostřed cesty zpět do pozice, která architektuře v našem prostředí historicky náleží. To znamená dalších dvacet až třicet let. Mně je prakticky 40, Věře o kousek víc. Takže máme určitou šanci, že bychom se toho třeba ještě mohli dožít. Záleží také na tom, jak si povede Koncept. Když vydrží tolik let, máme větší naději, že vydržíme také. Motivem a odměnou nám bude, že uvidíme českou architekturu ze stejného horizontu, jako je horizont okolního svobodného a civilizovaného světa.

Koncept Konceptu
Poprvé jsem o konceptu tištěného odborného architektonického periodika přemýšlel ve zcela odlišných podmínkách před 17 lety. Po několika letech přestávky znovu před 14 měsíci. Zpočátku latentně a spíš obecně, v širším měřítku a v širších souvislostech. Podrobnou debatu jsme s Věrou i s řadou dalších osob vedli letos od června do srpna.
Koncept Konceptu stojí na plastickém příběhu architektonické události. V základní chronologii a z řady pozic setkávajících se ve stejném bodu a stejném čase, anebo křižně navzájem. - Investora, uživatele, projektanta, dodavatele, subdodavatelů, úřadů, spolků, osobností z oboru, osobností z veřejného života...
Jinými slovy: pokusili jsme se reflektovat zdejší architektonické události viděné vlastní optikou, optikou Konceptu. Naše publikum spatřujeme rovnovážně ve dvou skupinách. První je skupina lidí z profese. Druhá je obrovská a přirozeně se na první váže a rozvíjí ji. - Tvoří ji příbuzní, kamarádi, kolegové, klienti, známí, spoluhráči, sousedé, firmy, spolky, instituce…

Způsob práce
Chceme být jasně profilované médium s jasným názorem. Reflektujeme věci aktuálně a v jasně definované struktuře rubrik. Víme, o čem píšeme, protože jsme se s tím na vlastní oči seznámili. Při osobní návštěvě a studiu všech dokumentů, které se nám podařilo shromáždit. Pro danou architektonickou událost si zpracováváme dílčí podrobné rešerše. Pomocí rešerší a dialogu s dalšími odborníky připravujeme analýzu události. Na základě analýz jednotlivých témat potom připravujeme skladbu daného čísla Konceptu.
Na každou prezentovanou architektonickou událost se díváme jejím vlastním měřítkem. Naším nejbližším a nejmilovanějším spolupracovníkem je grafik Ondřej Klos, který připravil i webové stránky Konceptu (www.casopis-koncept.cz).

Rozvoj
Budeme rozvíjet vlastní strukturu autorů. Navážeme na strukturu autorů, kterou 15 let udržoval a rozvíjel Jiří Horský v Architektu, a zahrneme ji do struktury autorů Konceptu. Pro každé téma chceme hledat ideálního autora nebo ideálního poradce.
Připravujeme nové rubriky, ve kterých budeme popisovat aktuální události z dalších oblastí významných pro architekturu (sociologie, právo, politika, psychologie, média, energetika, historie…).

Tichá dohoda
Bez kvalitního dialogu o architektuře nebude kvalitní architektura. Koncept vám nabízí základnu pro kvalitní dialog. Stránky Konceptu jsou otevřené každému kvalitnímu projektu a každému kvalitnímu názoru. Bez ohledu na styl, osobní vkus, značku nebo jméno.
Šestkrát do roka nastavíme zrcadlo naší aktuální architektonické scéně. Nabízíme vám tichou dohodu. Předplaťte si Koncept - nic víc, a stanete se přímým katalyzátorem nadějných událostí.

Jiří Schmidt
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
datum vydání ve stáncích
V.T.
15.09.08 09:12
odpověď
Věra Konečná
15.09.08 05:15
:)
Martin Rosa
15.09.08 07:29
Prodám
Jiří Schmidt
25.07.14 10:55
Kontakt
Jiří Schmidt
28.07.14 11:00
zobrazit všechny komentáře