Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Petr Tej, 1. ročník

Zdroj
Petr Tej
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:45
KONCEPT
Naším úkolem bylo hledat možnosti využití Klementina pro program Národní, ve smyslu původního zadání také univerzitní, knihovny. Tedy rekonstrukce nebo lépe instrumentace Klementina pro nové využití.
Struktura Klementina je jedinečná, proto jsem se rozhodl do ní zasahovat minimálně, přesto nikoli památkářsky. V interiéru je dispozice uspořádána jako dvoutrakt - kříž chodeb s přiléhajícími celami. Za hodnotné, krásné, považuji klenby pokojů a chodeb. Do pokojů a chodeb umisťuji část fondu ve volném výběru. Vybourávám původní masivní zdi a nahrazuji je voštinovou prefabrikovanou deskovou konstrukcí, která podporuje původní klenby. Voština slouží jako knihovna. Takto jsou řešena přízemí a první patro, kde je fond ve volném výběru. Ve druhém patře jsou sály a v podkroví sklady. Sály jsou pomocí výtahů zásobovány ze skladů v podkroví.
Měl jsem představu knihovny jako labyrintu s nedokonalou organizací. Ztratit se v knihovně! Zabloudit a přestat vnímat čas. Lidská touha po uspořádání všech věcí, touha po řádu, je stejně tak neuskutečnitelná jako fatální. Ve smyslu Borghesovy Babylonské knihovny.

NÁVRH
Vstupní halu kreslím do Machoňovy přístavby, která je chytře navázána na chodbu v přízemí a na schodiště v křížení chodeb.
Do dvorů jsou vestavěny depozitáře - sklady - pokladnice - kufry na knížky. V nich by měly být uloženy cenné fondy, které nemohou být ve volném výběru, jež vykazují velkou kulturní a historickou hodnotu, a neměly by proto být, podle mého názoru, umístěny mimo Klementinum. Funkce by měly zůstat ve městě, struktura by se měla zahušťovat. Všechno nelze odvézt do Hostivaře. Depozitáře jsou v podzemí napojeny na barokní refektář v přízemí, kde se knihy dostanou k čtenáři. Jsou konstruovány jako prefabrikované betonové boxy s povrchem z broušeného teracca. Teraccovou dlažbou ve stejném rastru 3 x 3 m jsou vydlážděna nádvoří. Uvnitř depozitářů jsou posuvné regály, které zaručují maximální zahuštění, schodiště, výtah, strojovny technického vybavení a restaurátorská místa.
Variantně jsou navrženy ocelové mechanické věže v rozích dvorů, sloužící jako depozitáře.

KAPACITY
patro: 0,7 mil. (volný výběr)
patro: 0,5 mil. (volný výběr)
patro: 0,3 mil. (volný výběr)
podkroví: 2,5 mil. (depozitář)

Depozitáře ve dvorech (5 kusů): 4 mil. (depozitář)

Celková kapacita 8 mil. svazků

800 čtenářských míst
0 komentářů
přidat komentář