Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Anežka Martínková, 1. ročník

Zdroj
Anežka Martínková
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:30
Anežka Martínková

KONCEPT
Narážíme na nevhodnost stávající struktury Klementina pro současnou knihovnu.
Kříž chodeb, dvě ledviny velkých sálů a schodiště v jejich křížení. Pás chodeb s celami po obvodu. Knihovna, jak ji běžně vnímáme, sestává z velkých sálů - čítáren, volného výběru studijních míst a skladů.
Velké prostory pro čítárny chybí, postrádáme možnost skladování a prostory pro čtení obklopené knihami. Ty dělají knihovnu. Za nevyhnutelné považuji vyčištění Klementina a úpravy pro knihovnu sledující logiku komplexu. Kříž, buňky obvod. Od počátku mě provází představa velkého množství knih, řazených až k zalknutí. Velký regál, stokrát zvětšená domácí knihovnička.
Akcentovat to, co chybí.

NÁVRH
Ve výsledku uvolňuji prostory vybouráním cel. Řešení umožňuje získat vysoké, dlouhé volné prostory podél chodeb pro vestavění implantátů. Nových domů. Samostatných organismů. Zůstává hlavní kříž se schodištěm a čítárnami. Vynikající čtyři vestavby do vybouraných prostor - do křídla do Platnéřské, na Mariánské náměstí a dvě do Křížovnické, propojené stávajícími chodbami. Krása a důstojnost chodeb mě přesvědčují o nutnosti jejich zachování. Buňkami nových struktur jsou knihovní regály. Jimi tvořenou strukturou vyplním vzniklé prostory, počítám knihy, zjišťuji, že mohu začít ubírat. Vkládám schodiště, různě koncipovaná studijní místa. Velký zářez do struktury v místě zbourané kaple sv. Eligia. Vzniká stroj na knihy a na jejich čtení. Mozaika z hustě naskládaných regálů a vykotlaných děr pro čtenářská místa. Velké sklady vkládám pod nově vznikající prostory.

KAPACITY
Knih ve volném výběru: až 3,5 mil.
Knih ve skladech: libovolně (hloubka skladu dle potřeby).
Studijních míst: 1200
0 komentářů
přidat komentář