Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Martin Kožnar, 1. ročník

Zdroj
Martin Kožnar
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:25
KONCEPT
Komplex klášterních budov Klementina prošel několika architektonickými fázemi. Téměr všechny historické stopy jsou architektonicky i umělecky velmi cenné, komplex zpevňují, potvrzují významnost místa jako duchovního a vzdělávacího centra v širším měřítku, po Pražském hradě největšího areálu ve městě.
Knihovna slouží od konce 18. století jako národní a univerzitní zárověň.
V současné době se provoz částečně odehrává na chodbách, část prostorů je nepřístupná.
Další rozsáhlá rekonstrukce je pro budoucí rozvoj knihovny nutná.
Na začátku je potřebné prostory vyčistit, přehodnotit - sumarizovat. Zjednodušit provoz, najit skryté rezervy fungování areálu v době zmrtvování domů v centru města.

NÁVRH
Hlavní vstup do knihovny řeší můj návrh přes Machoňovu halu služeb. Vstupní hala pro orientaci, odložení šatů, kavárna. Bočních vstupů je několik, pohyb v areálu volný.
Těžištěm pro snadnou dosahovou vzdálenost a orientaci je křížení chodeb. Barokní čítárna, knihovna, Zrcadlová kaple, matematické a hudební sály na dosah. Do prostorů Technické knihovny přestěhována Slovanská knihovna.
Hlavní architektonický zásah představuje bourání dělících zdí mezi mnišskými celami při ulici Platnéřské a Křížovnické. Vznikne prostor - pouzdro pro vložení ocelového samonosného regálu jdoucího přes všechna patra a pod zem - fond.
Navrhuji řešit vertikální pohyb v rámci regálu pomocí vřetenových schodišť a výtahů, některá patra navazují na výškové uspořádání Klementina. Součástí jsou čtecí/ počítačové karely, odpočinková i samostatně uzavíratelná studijní místa-buňky a především knihy - volný výběr. Tyto typologické kombinace je možné dle programu knihovny měnit, přesouvat - v rámci regálu. Konstrukce prostorové mřížky dovoluje variabilitu uspořádání prostoru.
Do místa bývalé kaple sv. Eligia navrhuji vsadit auditorium, navazující na patra regálu.

Dalším zásahem je uložení konzervačního fondu, tiskovin ISBN, vydáných na území ČR. Jedná se o 6 mil. svazků ve dvou výtiscích, z nichž jeden výtisk, čistě konzervační, bude umístěn v depozitu Hostivař.
Druhá, přístupná část fondu, bude uložena v železobetonovém pouzdře pod úrovní terénu v místě regálu - Platnéřská. Tato část je pro úsporu místa uskladněna pomocí komprimovaných regálových systémů, přístupná v úrovni podzemního podlaží. Zde též správa fondu.
Samostatné prostory na koncích chodeb slouží jako badatelny nebo malé seminární místnosti pro skupiny.
Na chodbách v okenních nikách jsou umístěny čtecí karely, v ocelové stěně dělící regál a chodbu počítačové karely s internetovým připojením. Půdní prostory budou využity pro administrativní účely, řídící a technická střediska.

KAPACITY
Počet knih ve volném výběru: a/ 2,5 mil. knižních jednotek (40 k.j. / m). b/ 1,875 mil k.j. (30 k.j. / m)
Konzervační fond: 3 mil.
Studijní místa: 1200
0 komentářů
přidat komentář