Prověření kapacitních a prostorových možností Klementina

Marek Kopeć, 2. ročník

Zdroj
Marek Kopeć
Vložil
Kateřina Lopatová
25.08.2008 01:20
KONCEPT
Objekt Klementina se nezdá, vzhledem ke své složitosti a památkové hodnotě, nejvhodnějším pro knihovní funkci. Nicméně jeho poloha ve městě, historické souvislosti a absence podobných institucí v pražském centru i současné vylidňování jádra a rovněž fakt, že v současné době působí jako sídlo Národní knihovny představují pro mě zásadní důvody pro zachování NKP v Klementinu.
Poloha, prostorová složitost a stísněnost vyžadují přesné zásahy. Zabýval jsem se tedy hranicemi využitelnosti původní stavby, památky, samostatného organismu v městském centru, města ve městě.
Zásahy jsem rozdělil do několika kroků, odstranění přidaných vrstev, vybudování nového hlavního vstupu, snížení Hospodářského dvora a vložení nového depozitáře v místě čítárny od architekta Machoně.
Prostorový koncept Klementina, jednotlivé dvory, křídla a kostely jsou propojeny křížením dvou chodeb které tvořá páteř celého provozu. Tyto chodby čistím, a obnovuji jejich funkci.

NÁVRH
Hlavní schodiště v místě křížení v mém návrhu posiluji dalším schodištěm a výtahem. Prostory od prvního podlaží nahoru jsou určeny pro volný výběr a studijní místa a vědecká pracoviště. V podzemním podlaží se nacházejí kanceláře, recepce z bývalé kotelny, prostor pro výstavy a příležitostné akce po levé straně vstupu, nově je navržen sál po pravé straně vstupního loubí. Další schodiště je navrženo v křídle dnešní Technické knihovny, na konci jedné hlavních chodeb.
Nový vstup do knihovny je navržen z Platnéřské ulice, rampou v do úrovně stávajícího podzemního podlaží. Šířka rampy je tři metry a je propojena se sníženým hospodářským dvorem krytým sloupovým prostorem.
Snížením hospodářského dvora vzniká vstupní náměstí s hlavním vchodem do knihovny v místě bývalé kotelny, kde vzniká vstupní recepce se základními službami. Z recepce je možnost projít přímo do všech částí knihovny, je napojena na křížení hlavních chodeb tedy na původní i nově navržené schodiště a výtahy do depozitáře i do částí s volným výběrem.
Novou hmotou je depozitář na Hlavním náměstí, objekt čítárny od architekta Machoně bourám a na jeho místě navrhuji desetipodlažní objekt nového depozitáře. Symetrická budova je zaklíněná do náměstí, forma trezoru, kasičky, kovová konstrukce, a sochy umístěné na střeše chrání nejdůležitější svazky Národní knihovny. Vnitřní část - depozitář a vnější - obal jsou na sobě konstrukčně nezávislé. Knihy jsou umístěné v kompaktních regálech
V podzemní části se nacházejí sklady a zázemí, dále devět podlaží depozitáře, nahoře vědecké pracoviště.

KAPACITY
Celková kapacita depozitáře je 4,5 mil. svazků (40 k.n. / m)
Kapacita volného výběru je 2,5 mil. svazků
0 komentářů
přidat komentář